Kur'an-ı Kerim'de dua ve dua edenler (Konulu tefsir)
The pray and prayers in the holy Qupran
- Tez No: 453226
- Danışmanlar: PROF. DR. İSHAK ÖZGEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Dua, Dua Edenler, Kur'an, Duanın Şartları, Duanın Kabulü, Dua İle İlgili Ayetler, Pray, Prayer, Holy Quran, İmportance of prayer, Pray in Life of Muslim
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
İnsanın Allah ile arasındaki iletişimin namaz gibi ibadetlere göre daha serbest hali olan dua kişinin manevi hayatında önemli bir yer tutar. Allah kullarına kendisi ile nasıl temas kurulabileceğini Kur'anda bildirmiştir. Dolayısıyla dua ile ilgili hakikatlerin onun kelamından anlaşılması en doğru yaklaşım olacaktır. Burada duanın ne olduğu, kul ile Allah iletişimim süreci, insan hayatındaki yer, Allah katındaki önemi, duanın kula kazandırdıkları gibi konularda bir fikir vermek amaçlanmıştır. Çalışmada sözlük ve ıstılahi anlamlarına ışık tutulmak istenmiş, Kur'an'da dua manasına gelen kelimelerin kullanımları üzerinde durulmuştur. Müfessirlerin konu ile ilgili açıklamları ve tartışmalı olan hususlar ele alınmıştır. Bu mana da Allahtan istemenin sınırının olup olmadığı sözgelimi gerçekleşmesi imkansız olan taleplerde bulunmanın doğruluğu, şer için dua etme gibi konuları aydınlatma gayretiyle hareket edilmiştir. Ayrıca Kur'anda duası geçen kimselerin dereceleri ve sınıflandırılmaları mevzusuna da temas edilmiştir. Ulaşılmak istenen sonuçlardan biri Kur'andan mülhem bir şekilde insanın hedeflerini gerçekleştirmek, dünyada başına gelecek bütün sıkıntılarla baş etmesini sağlayacak dengeli bir Müslüman kişiliği oluşturmak için takip edeceği bir program sunmaktadır. İnsan Kur'anın ortaya koyduğu kurallara göre yetiştiğinde söz konusu program işlerlik kazanmaktadır. Genel bir ifadeyle duanın ve ona devam etmenin önemi Kur'an'da anlatıldığı şekliyle ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this thesis is to search in the pray scenes as a superior in supplication and advocates in the Glorious Qur'an. The intended to convey the idea of how important to pray to Almighty Allah , what are the benefits that a person many receive by pray in all his times. The researcher wants to shed light on the concept of prayer and advocate what are the meanings that come out of the word pray. Moreover, how the Glorious Qur'an uses some words that reported pray sense. The thesis explains also some issues such as the difference between the commentators in terms of displaying some mechanisms that were needed in the search for a deep clarify the commentators and statements in terms of agreement and differences Example: mechanisms that indicate the supplication possible of matters or impossible or good ... etc. The researcher tackels varieties advocates and what are their grades according to what brought in the Glorious Qur'an. The theis ends with some of the most important results. The Glorious Qur'an is the greatest approach may be followed rights in achieving its goals in building the balanced Islamic character which enables it to overcome all the adversity encountered in his life and taken advantage of it after his death of the good that his work and took him when he was brought up on the rules that the text of the Glorious Qur'an and this is sought by the researcher to demonstrate the importance of prayer and compliance with, according to the Holy Quran.