Türkiye'nin modernleşmesinde Türk ordusunun rolü (1923-1950)
The role of Turkish army in modernization of Turkey (1923-1950)
  1. Tez No: 453230
  2. Yazar: FEHMİ BAKIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN UÇAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Toplumsal değişim, Modernleşme, Modern toplum, Türk Ordusu, Social Change, Modernization, Modern Society, Turkish Army
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Toplumsal yapının, değerlerin ve kurumla¬rın zaman içinde geçirdiği dönüşümler olarak tanımlanan toplumsal değişimin en önemli özelliği, zaman ve mekan yönünden sürekli ve çok boyutlu olmasıdır. Kendisine özgü bir toplum ve devlet yapısına sahip olan Osmanlı İmparatorluğu, birçok farklı topluluklardan oluşmuş, değişim ve dönüşümlerini sancılı bir süreçte geçirmiş bir devlettir. Uzun tarihsel bir geçmişi olan imparatorluğun, ulus devlet olarak yeniden yapılandırılması ve kurumsal yapılardaki kökten dönüşümü, çağın gerekleri sonucu kaçınılmaz olmuştur. Cumhuriyet modernleşmesi, öncelikle aydınlanma ve kalkınma hareketi olarak bireyin ve toplumun hep birlikte değişimini gerektirmiştir. Bu süreçte modern toplumu oluşturma yolunda gerçekleştirilen reformların toplumsal yaşamda dönüştürücü etkileri günümüze kadar uzanmıştır. Cumhuriyet döneminde, denetim, kontrol ve düzenleme gücünü ayrıcalıklı olarak elinde tutan temel kurum, şüphesiz Türk ordusu olmuştur. Modern askeri gücün bürokratik doğası, devleti yöneten egemen unsurların varlığı ve uygulamaları bir bakıma kendini devletle özdeşleştirmiştir. Geçmişten gelen anlayışla devletin devamlılığını sağlamakla görevlendirilmiş olan Türk ordusu, iç ve dış tehditlere karşı ülkesini savunurken siyasi, ekonomik, kültürel ve toplumsal alanlarda modernleşme sürecinde etkin rol oynamıştır.
Özet (Çeviri)
Social change is defined as transformations that social structure, values and organizations pass through in time. The most important feature of social change is being sustainable and multidimensional. The Ottoman Empire which had its own social and governmental structure was composed of many different communities and was a government which passed through its change and transformations in adversity. Being restructured as a nation state and the dramatic transformation in organizational structures became inevitable as a consequence of the necessities of the time for the empire which had a long historical background. Republic modernization required the change of individual and society in a body, primarily as a development and enlightenment movement. In this process, the transformative effects of the reforms which were made during forming the society have reached until today. In the republic term, the main institution which had the power of inspection, control and arrangement in a privileged way was undoubtedly the Turkish army. The bureaucratic nature of modern military force, the presence and practice of the dominant factors managing the government over-identified with the government in a way. With the understanding coming from the past, the Turkish army, which was assigned to keep the sustainability of the government, played an effective role in process of modernization in the political, economical, cultural and social areas while defending its country against domestic and foreign threats.