Faaliyet tabanlı maliyetleme: Sağlık sektöründe uygulaması
Activity based costing: Applicationin health sector
  1. Tez No: 453231
  2. Yazar: AHMED ABDULADHEEM HALWAS
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZEN AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM), Faaliyet, Geleneksel Maliyet Sistemi, Sağlık Sektörü, Activity Based Costing (ABC), Activity, Traditional Cost System, Health Sector
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Günümüzde, sağlık bilimlerindeki gelişme ve ilerlemeler sayesinde bu sektördeki hizmetlerin sayısı ve niteliği yükselmiştir. Kamu ekonomik kaynaklarının sınırlı olması ve verimli kullanılması gerekliliği, araştırmanın konusunu teşkil etmekte olan kamu sağlık sektöründe hizmet maliyetlerin azaltılması ve kaynakların en verimli şekilde kullanılması zorunluluğunu doğurmaktadır. Kaynakları verimli ve etkin kullanmanın koşullarından birisi de mal ve hizmet maliyetlerini doğru hesaplayacak, kurumun amaçlarına göre yöneticilere yol gösterecek bir muhasebe bilgi sistemine sahip olmaktır. Bu kapsamda,“Faaliyet Tabanlı Maliyetleme: Sağlık Sektörü Uygulaması”başlıklı bu yüksek lisans tezinin konusu Faaliyet Tabanlı Maliyetleme (FTM) sisteminin sağlık sektörü uygulamalarını incelemek ve öneriler sunmaktır. Bu amaçla FTM sisteminin ortaya çıkışı, gelişimi, sağlık kuruluşlarında ve diğer kurumlarda kullanımı, konuyla ilgili daha önce yapılan çalışmaların neler olduğu incelenmiştir. Araştırma, dolaylı maliyetlerin hassas ve doğru bir şekilde hizmetlere tahsis edilmesini hedeflemektedir. Ayrıca araştırma, maliyet rasyonalizasyonu alanıyla ilgili kararların alınması konusunda yönetime yardım etmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Irak'ın el-Divaniye şehrinde bulunan Kadın ve Çocuk Eğitim Hastanesi Mikrobiyoloji Bölümü ortamında, Cooper'in İki Aşamalı Faaliyet Tabanlı Maliyetleme Yöntemi (Cooper's Two-Stages Activity Based Costing System - ABC) tatbik edilmek suretiyle yürütülmüştür. Araştırma sonunda, FTM sisteminin sağlık sektöründe başarıyla uygulanabileceği sonucuna ulaşılmıştır. Bu sistem dolaylı maliyetlerin daha doğru belirlenmesini ve tıbbi hizmet maliyetinin daha hassas bir şekilde hesaplanmasını sağlamaktadır. Ayrıca, FTM sistemi idari alanda karar vericilerin, daha doğru bir şekilde ve uygun zamanda karar almalarında yardımcı olmaktadır.
Özet (Çeviri)
At the present time, due to development and improvementin health science, quantity and quality of services in health sector have increased. As the public economic resources are limited so that, decreasing service costs and efficient use of resources are requirements in public health sector, which is the subject matter of this research. One of the conditions of efficient and effective use of resources ispossessing an accounting information system that is able to calculate the cost of goods and services correctly and guide managers in line with goals of the institution. In this context, the subject of this master's thesis titled“Activity Based Costing: Application in Health Sector”is studying on the health sector application of Activity Based Costing (ABC) system and presenting suggestions. To that end, the emergence and development of ABC system, usage of this system in health sector institutions and other institutions and the previous researches on this subject are studied in this work. The aim of this study is sensitive and accurate allocation of indirect costs to the services produced. Also, this study aims to help management make decisions in the area of cost rationalization. This study was carried in Women and Children Teaching Hospital Microbiology Department of City of El-Divaniye/Iraq by applying Cooper's Two-Stages Activity Based Costing System. This research has indicated positive results about successful application ABC system in health sector. This system allows the more accurate determination of indirect costs and more sensitive calculation of medical service costs. Also, the ABC system help managers make more accurate and timely decisions on administrative matters.