Topic continuity in different trends and functional styles
Farklı akımlarda ve işlevsel türlerde konu sürekliliği
  1. Tez No: 453234
  2. Yazar: MOHAMMED SADAA MOHAMMED
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HUSEYNAGA RZAYEV
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Konu sürekliliği, eski bilgi, hakkındalık, konu değişikliği, odak, Topic Continuity, old information, aboutness, topic shift, focus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu tez, akademik yazım, konuşma diyalogları ve İngiliz şiiri olmak üzere üç farklı işlevsel tür bağlamında“konuların”yapılandırılmasını incelemektedir. Aynı zamanda, konuşma katılımcıları yeni bir konu başlattığında ya da niyetlerini değiştirdiklerinde ortaya çıkan konu kesikliğinin de dilbilimsel belirtilerini inceledik.“Konu sürekliliği”söylemde önemli bir durum olduğundan yukarıda bahsedilen türlerde farklı davranış sergiler. Üstelik,“konu devamlılığı”etkili iletişim kurmak için paylaşılan bilgi ve fikirlerin sağlanmasında en önemli ve üretken araçlardan biridir. Yeni bilgi“yığınlarının”halihazırda kurulmuş olanların üzerine nasıl inşa edildiğini de belirleyen bu“konu sürekliliği”/“konu değişikliği”dir.“Konu sürekliliği”nin farklı tanımları ve konu sürekliliğin metin organizasyonundaki rolü de bu araştırmanın en önemli konuları arasındadır. Özellikle, ne“hakkındalık”ne de“bilginin eskiliği”“konu”yu tanımlamakta dikkat çekici değildir. Analiz edilen verinin en iyi faktörlerin birbirlerine nispeten ne kadar etkili oldukları konusunda farklılık gösterdiği çok faktörlü model ile elde edildiğini iddia ediyoruz. Çünkü tek faktörlü sistem (a)“konusallık”ve (b)“konusallığın artan dikkat çekiciliğe olan katkısını”tanımlamada yeterli gözükmemektedir.
Özet (Çeviri)
This paper studies the structuring of“topics”in the context of three different functional styles: academic writing, conversational dialogues and English poetry. We also examine the linguistic manifestation of topic discontinuity which arises when the speech participants start a new subject or change their intentions. Since“topic continuity”is an important event in discourse, it behaves differently in the above mentioned genres. Moreover,“topic continuity”is one of the most essential and productive means in providing the so-called shared knowledge and ideas to communicate effectively. It is“topic continuity”/“topic shift”that specifies how new“block”of information are stacked upon those that are already established. Various definitions of“topic continuity”, and its role in text organization are also among the major concerns of this research. In particular, we conclude that neither“aboutness”nor“oldness of information”can explain referent salience in identifying the“topic”. We argue that the analysed data are best captured by a multiple-factor model in which factors differ in how influential they are relative to one another since a single-factor system does not seem adequate for identification of: (a)“topicality”and (b) its contribution to increasing referent salience.