Pop sanat bağlamında Richard Hamilton
Richard Hamilton within the context of pop art
- Tez No: 453244
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULLAH ŞEVKİ DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sanat Tarihi, Art History
- Anahtar Kelimeler: Richard Hamilton, popüler sanat, sanatın yeniden üretilmesi, popüler kültür, Richard Hamilton, pop art, reproduction of art, popular culture
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 257
Özet
Kültür, tarihsel toplumsal gelişme süreci içinde yaratılan bütün maddi ve manevi değerlerin bir sonraki nesillere aktarılması için gerekli olan araçların bütünüdür. Kitle kültürü ise toplumu meydana getiren bireylerin, bireysel olarak davranmalarını yüzeyselleştirerek onları benzeştiren bireyler toplamı olan bir toplum olarak hareket etmesine olanak sağlayan kültürdür. Kitle kültürünün yaratmış olduğu bu yüzeyselliğin tüketme gereksinimi de beraberinde tüketim kültürünü yaratmıştır. Kitle ve tüketim kültürünün oluşmasını sağlayan sürecin ticarileşmiş ve sanayileşmiş biçimi olarak da popüler kültür ortaya çıkmaktadır. Popüler kültürün mekanizması çoğunlukla ihtiyaç olsun olmasın çabucak tüketilmeyi ve alınıp satılmayı temel almaktadır. Bu açıdan bakıldığında popüler kültürün sanayileşme ve teknolojik gelişme ile yakın ilişki halinde olduğu söylemek mümkündür. Popüler kültürde meydana gelen bu anlamdaki gelişmeler popüler sanat anlayışını da dolaylı olarak etkilemektedir. Popüler sanat anlayışında sanatçı insanın gündelik yaşamını ilgilendiren sıradan olayları eserlerine konu edinmiştir. Bunu yaparken de dönemin popüler imgeleri olan dönemin yıldızlarını, ünlü yiyecek içecek markalarını, dönemin siyasi ve toplumsal sorunlarını, bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeleri eserlerine taşıyarak kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ile de eserlerinin daha büyük kitlelere duyurulması ve ulaşmasını hedeflemiştir. Bu çalışma ile popüler kültür anlayışında meydana gelen sanat yaklaşımına değinilerek, Richard Hamilton'ın sanat anlayışı incelenmiştir. Hamilton'ın eserleri incelenirken özellikle geçmiş sanat dönemlerinde yer alan eserleri sanatında yeniden yorumlanması tezin ana iskeletini oluşturmaktadır. Bu anlamda Hamilton'ın eserlerindeki içerik, bağlam, bir kültür unsuru olarak aslında üreticisinden başkasına ait olmayarak, tüketilemeyecek olan bir şeyi tüketim nesnesine dönüştürerek popüler kültür nesnesi haline getirmesi Pop Sanat açısından son derece önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Culture may be defined as all of the materials and spiritual values created in the historical and social process of mankind and also the whole of the means used in the creation and transfer of these values to the future generations and which also show the extent to which mankind can dominate his natural and social environment. As for the mass culture, it may be defined as the culture which similarize the individuals comprising a society and which renders them to behave as a whole. The need to consume created by the superficiality which itself is a product of the mass culture may lead to the consumption culture. Popular culture emerges as the industrialized and commercialized form of the mass and consumption culture. The mechanism of the popular culture is based on fast consumption regardless of an item being necessary or not. When viewed from this point, it may be argued that popular culture is in a close relationship with industrialization and technological development. The developments within this context in popular culture do indirectly influence popular sense of art. In popular sense of art, the artist deals with ordinary events from everyday life as his subject matter. And while doing this, the artist uses the popular images of his period that is, stars of his period, famous trade marks of food and drink, political and social problems of the period and developments in science and technology. With mass media becoming widespread, the artist aims to take his works to bigger masses. This study deals with the artistic approach which emerged in the sense of popular culture, the fact that Hamilton reinterprets especially the works of previous periods in his works forms the main structure of this thesis. His works were studied with this fact in mind. In this sense, the content in Hamilton's works is of great importance from pop art's point of view with regard to the fact that they transform an inconsumable thing which only belongs to his producer into an item of consumption, thus making it an object of popular culture.