Mutfak çalışanlarının örgüt kültürü algıları ve yaratıcılık süreçleri arasındaki ilişkiler: Kemer Bölgesi örneği
The relationships between the cuisine staff's perceptions of organizational culture and their creativity processes: The case of Kemer Area
  1. Tez No: 453245
  2. Yazar: GAMZE ÇİDEM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖMER AKGÜN TEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gastronomi, Mutfak, Mutfak Departmanı, Örgüt Kültürü, Yaratıcılık, Gastronomy, Culinary, Cuisine Department, Organizational Culture, Creativity
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Otel işletmelerinin sürdürülebilir rekabet üstünlüğünü sağlayabilmeleri ve başarılı olabilmeleri; misafirlerin istek ve beklentilerini karşılayabilmeleri oranında mümkün olmaktadır. Otel işletmelerinin misafirlerin bu istek ve beklentilerine tam anlamıyla cevap verebilmeleri tüm departmanlarında özellikle de otellerin kalbi konumunda olan mutfak departmanında, yaratıcı ve yenilikçi faaliyetleri geliştirebilmeleri ile mümkün olabilmektedir. Mutfak gibi yeniliklere ve gelişime açık bir departmanda mutfak çalışanlarının yaratıcı fikirleri oteller için önemli fırsatlar içermektedir. Bu yaratıcı fikirlerin ortaya çıkması, gelişim gösterebilmesi örgüt kültürün işleyişine bağlıdır. Örgüt kültürü bir işletmenin ayakta kalabilmesi ve değişimlere uyum sağlayabilmesinde etkin rol oynamaktadır. Bu bilgiler çerçevesinde çalışmanın temel amacı; mutfak çalışanlarının örgüt kültürü algıları ile yaratıcılık süreçleri arasındaki ilişkileri incelemek olarak belirlenmiştir. Çalışma, Antalya ilinin Kemer Bölgesinde faaliyet gösteren beş yıldızlı otel işletmelerinin mutfak departmanlarındaki çalışanların katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Nicel yöntemlerle gerçekleştirilen bu araştırmada 17 adet otel işletmesine ulaşılmış ve 275 mutfak çalışanından anket tekniği ile veri elde edilmiştir. Araştırma sonucunda; mutfak çalışanlarının örgüt kültürü algıları ile yaratıcılık süreçleri arasında istatiksel açıdan anlamlı ilişkiler olduğu bulgulanmıştır. Mutfak çalışanlarının; cinsiyetleri, içinde bulundukları yaş grupları ve mutfaktaki pozisyonları ile örgüt kültürü algıları arasında anlamlı ilişkilerin olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca mutfak çalışanlarının yaratıcılık süreçlerinin; demografik özelliklerine göre istatistiksel açıdan farklılaşmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada tespit edilen anlamlı ilişkiler, literatürden elde edilen bilgilerle açıklanmaya çalışılmış ve konuyla ilgili çalışmaların sonuçları ile karşılaştırılarak değerlendirmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
For hotel establishments, successfully sustaining competitive advantage over competitors is possible only to the extent that they are able to meet their guests' demands and expectations, which, in turn, is made fully possible through the development of creative and innovative operations in all departments, but especially in the cuisine department, considered the heart of a hotel. Working in a department that is so open to innovations and creative development, cuisine staff's creative ideas offer great potential opportunities for hotels. Generation and cultivation of such creative ideas depend on the specific way the organizational culture works. Organizational culture plays a key role in an establishment's survival and adaptation to changes. As such, the primary purpose of this study is to analyze the relationships between cuisine staff perceptions of organizational culture and their creative processes. The study was conducted with the participation of cuisine staff working in the 5-star hotel establishments operating in the Kemer region of the city of Antalya. Carried out with quantitative methods, this study covers survey data obtained from 275 cuisine personnel employed in 17 different hotel establishments. The study identified statistically significant correlations between cuisine staff's perceptions of organizational culture and their creative processes. Furthermore, statistically significant correlations were also found between their organizational culture perceptions and their position in the cuisine, gender, and age-group. Additionally, no statistically significant differentiation was found for the creative processes of cuisine staff regarding their demographic characteristics. The significant correlations elicited in this study were explained and discussed in the light of the relevant literature, and analyzed through comparisons with the results of other research focusing on the subject.