Türkiye'de turizm sektöründe kadın girişimciliğinin gelişiminin incelenmesi: Batı Akdeniz Bölgesi-Güney Ege Bölgesi karşılaştırması
Examination of the development of women enterpreneurship in tourism sector in Turkey: Comparasion of West Mediterranean Region and South Aegean Region
  1. Tez No: 453262
  2. Yazar: YONCA ALTINDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SONGÜL SALLAN GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyoloji, Turizm, Sociology, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: İstihdamı, Girişimcilik, Kadın Girişimciliği, Turizm, Güçlendirme Yaklaşımı, Employment, Entrepreneurship, Women Entrepreneurship, Tourism, Empowerment Approach
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 346
Özet
1970'lerdeki ekonomik krizle beraber birçok ülkede, kadınların ekonomik süreçlere ve dolayısıyla istihdama daha fazla katılmalarına yönelik talepler, kadın girişimciliğinin önünü açmıştır. Kadınların çalışma hayatına büyük oranda katılması ve aktif rol alarak girişimcilik faaliyetlerinde bulunması, kalkınmanın anahtar gelişmelerinden biri olarak kabul görmüştür. Kadın girişimciliği aynı zamanda kadın işsizliğini önleme ve yoksulluğu azaltma stratejilerinden biri haline gelmiştir. 1990'larda kamu ve sivil toplum kuruluşlarının kadın girişimciliğe yönelik faaliyet alanları çeşitlenmiş ve kadın girişimciliğini konu alan araştırmaların sayısı artmıştır. 2000'li yıllarda ise, kadın girişimciliği olgusu, yoksullukla mücadele kapsamında ele alınmıştır. Aynı yıllar aynı zamanda turizm sektörünün de ülkemizde önemli bir sektör olarak devlet politikaları tarafından teşvik edildiği yıllar olmuştur. Bu çalışmada Türkiye turizminde kadın girişimciliğinin serüveni Alanya, Bodrum, Kaş ve Marmaris örneklem kentlerine bağlı olarak güçlendirme yaklaşımı ve toplumsal cinsiyet temelli bakış açısıyla değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Since the economic crisis in the 1970s, the rising demands on women's participation in economic activities and employment have initiated women entrepreneurship activities in many countries. Women's participation in labor market and their rising role in entrepreneurship activities have been considered among the key factors for development and economics prosperity. At the same time, women entrepreneurship has become one of the strategies of preventing female unemployment in particular and of alleviation of poverty in general. Within the same line of action, in the 1990s, there were different activities of public and non-government organizations about women entrepreneurship and the number of studies on female entrepreneurship increased. In the 2000s women entrepreneurship was approached from the perspective of poverty alleviation. In the mean time, the tourism sector has also been encouraged by state policies as an important sector in our country during these periods. In this study, adventure of women's entrepreneurship in Turkey tourism is evaluated with gender-based perspective and empowerment approach depending on the sampling cities Alanya, Bodrum, Kaş and Marmaris.