Sadullah Halveti'nin Şerh-i Kaside-i Bürdesi (İnceleme- tenkitli metin)
Analysis and criticism of Şerh-i Kaside-i Bürde by Sadullah Halveti
  1. Tez No: 453263
  2. Yazar: HUSSEIN ABDULAMEER TALAL TALAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAMİ TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sa'dullah Halveti, Kasîde-i Bürde, Şerh, Sa'dullah Halveti, Kaside-i Bürde, Explanation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238
Özet
Kasîde, Arap coğrafyasından İslam dünyasına yayılan ve en çok kullanılan nazım şekillerinden birisidir. Kasîdenin geniş bir coğrafyaya yayılmasının en önemli sebebi Hz. Peygamber'i (s.a.v.) övme aracı olmasıdır. Na't türünün en güzel örnekleri hem Divan hem Tasavvuf edebiyatında kasîde vasıtasıyla oluşmuştur. İslam dünyasında na't konusunun işlendiği en önemli şiir ise Kasîde-i Bürde'dir. Kasîde-i Bürde adıyla anılan iki şiir vardır. Bunlardan birisi Muhammed b. Said el-Bûsîrî'ye aittir. Bûsirî, peygambere olan aşkını söz ve yazı ile en güzel şekilde ifade etmiş bir mutasavvıftır. Onun bu na'tı farklı çağlarda birçok şair tarafından şerh edilmiştir. Bu şairlerden birisi de Sa'dullah Halvetî'dir. Bu çalışmada Sa'dullah Halvetî'nin Bûsirî tarafından yazılmış olan Kasîde-i Bürde'sinin şerhi üzerinde durulmuş ve transkripsiyonlu metni verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ode is one of the verse types which are common from Arab geography to the Islam world and are commonly used. The most reason why the ode is common in a wide geography is the instrument to praise Hz. Prophet (s.a.v.) The most beautiful examples of the poems praising the Prophet Mohammad were created through ode both in Divan literature and Sufi literature. The most important poem, which the Prophet Mohammad is praised in the Islam world, is Kasîde-i Bürde. There are two poems which are called Kasîde-i Bürde. One of them belongs to Muhammed b. Said el–Bûsîrî. Bûsirî is a Sufi who expressed his love to the prophet orally and in writing in the best manner. His poem of praising the Prophet Mohammad had been explained by many poets during the different ages. One of those poets is Sadullah Halvetî. In this work, the explanation of Kasîde-i Bürde of Bûsirî by Sadullah Halvetî is discussed and its transcribed text is given.