XIX. yüzyılın ilk yarısında Isparta (İdarî, demografik ve ekonomik yapı)
The Isparta city in the first half of the nineteent century (the administrative, demographic and economic structure)
- Tez No: 453261
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRETTİN TIZLAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı İmparatorluğu, XIX. Yüzyıl, Şehir Tarihi, Şer'iyye Sicilleri, Hamid Sancağı, Isparta, Ottoman Emporship, XIXth Century, Urban History, Shariya Registers, The Sandjack of Hamid, Isparta City
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 373
Özet
Şehirlerin farklı zaman dilimlerinde incelendiği kent tarihçiliği açısından Osmanlı İmparatorluğu'nun 600 yıllık geçmişi oldukça geniş bir araştırma alanıdır. Bu alanda ortaya konulan eserler bilhassa yeniçağda (diğer bir deyişle klasik çağ) ağırlık kazanmaktadır. Ancak son zamanlarda Osmanlı yakınçağına ait çalışmaların sayısında artış görülmektedir. Bu çağın en önemli zaman dilimi olan XIX. yüzyıl aynı zamanda İmparatorluğun en bunalımlı dönemlerinden birisi olarak nitelendirilmektedir. Özelllikle yüzyılın ilk yarısı geçmişten gelen sorunların etkilerinin görülmeye devam ettiği ve imparatorluğun yapısında köklü değişikliklerin gerçekleştirildiği bir devredir. Isparta tarihi hakkında yapılan bireysel ve bilimsel çalışmalar genel olarak antik çağlar (arkeolojik dönem), ortaçağ (Selçuklu-Hamidoğulları dönemleri), yeniçağ (XV. yüzyıl ile XVIII. yüzyılın sonları arasında kalan dönem) ve yakınçağ (XVIII. yüzyılın sonları ve XIX. yüzyıl) gibi farklı kategorilere ayrılabilir. Isparta şehir tarihi açısından XIX. yüzyıl kapsamına giren birtakım çalışmaların mevcudiyetiyle birlikte, özellikle yüzyılın ilk yarısını ilgilendiren genel kapsamlı bir inceleme yapılmamıştır. Bu nedenle bu tezde XVIII. yüzyılın sonlarıyla XIX. yüzyılın ilk yarısını kapsayan bir zaman aralığında Isparta'nın idarî, sosyal, ekonomik ve kültürel durumu ele alınmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
For the purposes of urban history science that the cities which observated different eras, the Ottoman history that included about 600 year is a large study area. The works made in this area takes majority especially in the new era (in other words classical era). But on the other hand, the increase is occuring at the works about the Ottoman modern era. The nineteent century that being most important part of this era is characterized together with one of the most problematic time periods of the Ottoman Empire. Especially first half of the this century is a period that continuing to occur impact of old problems which coming to background and implementing basic chancings in the constituion of Emporship Scientific and individual researches about Isparta history may generally categorized different leagues belong to antiquitic era (arkeologic period), medieval era (Seljucian and Hamidoğulları period) new era (between XVth century and last years of XVIII.th century) and near era (the end of XVIIIth. century and XIXth. century). İn terms of history of Isparta city, with existence of the study patterns about XIXth. century which to be sited between in this categories, there is no comprehensive work especially relatived to first half of the this century. Therefore, in this thesis condition of administrative, social, economic and culturally structures of Isparta city have been taken into consideration between the end of XVIIIth century and half of the XIXth century.