Semantik analiz ve gömülü teori çerçevesinde sağlığın kültürleşmesi
Acculturation of health within the semantic analysis and grounded theory
  1. Tez No: 453274
  2. Yazar: RUKİYE ÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ERDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hekim kimliği, medikalizasyon, sağlığın kültürleĢmesi, semantik analiz, gömülü teori, Identity of physician, medicalization, acculturation of health, semantic analysis, grounded theory
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Çalışmanın amacı; tarihi, toplumsal, ideolojik ve kültürel değişimlerden etkilenerek içeriği, tanımı ve sınırları genişleyen sağlık olgusunun yaşadığı evrim sürecinin bir tasvirinin yapılması ve sonunda sağlığının tüm hayatı içine alacak şekilde kültüralize olduğuna dair kanıtlar sunmaktır. Bu çalışmada semantik analiz ve gömülü teori kullanılarak yöntem çeşitlemesi yapılmıştır. Araştırmanın teori kısmında tıbbın dönüşümüne dair elde edilen tespitlerin doğrulanması için semantik analiz kullanılırken; kanıtlanan dönüşümün sebep ve sonuçlarını ortaya çıkarmak için gömülü teori kullanılmıştır. Her iki yöntem sonucu ulaşılan bulgular arasında benzerlik tespit edilmiştir. Çalışmanın sonucunda değişen hekim kimliklerinin sağlığın kültürleştiğinin bir göstergesi olduğu bulunmuştur. İndirgemeci, hastane sınırlarını aşamayan, ilaç şirketleriyle çıkar ilişkisi bulunan ve ticarileşen sağlık olgusunun; bireylerin algılarını, davranışlarını, yaşama biçimlerini, dolayısıyla toplumsal hayatlarını dönüştüren bir yapı arz ettiği tespit edilmiştir. Ayrıca sağlığın; yaşamı bir salgın ya da tedavi edilmesi gereken hastalık süreçleri gibi sunması, dolayısıyla hayatı tıbbileştirmesi, bireyleri sağlıkla ilişkili tüm ürünleri tüketmeye sevkettiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to represent the evolutionary process of health phenomenon whose content, definition and borders have enlarged because of it's contagion of historical, social, ideological and cultural changes and to testify the health's acculturation so as to hold the entire life. In this study, method diversity is made with semantic analysis and grounded theory. To verify the theoretical informations indicate the adverse transformation of medicine, semantic analysis was used. To find out the cause and effects of demonstrated adverse transformation, grounded theory was used. Similarity is located between two methods' findings. In the result; it is detected that the changing identities of physician is a indicator of health's acculturation. Reductive, can not crossing the limits of hospital, in the relationship based on self interest with pharmaceutical companies and commercialized health phenomenon bring forward a disposition that transform the individual perceptions, attitudes lifestyles and hence social life. Besides; it has emerged that because of the health demonstarting the life as a epidemic or disease process have to be treated and so medicalization of life push the individuals' consuming the whole health-related products.