Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçları (TCK m.132)
Crimes of violation of the privacy of communication (Article 132 TCK [Turkish Penal ode])
  1. Tez No: 453275
  2. Yazar: ALİ AKTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK TURHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Haberleşmenin Gizliliği, Haberleşme Özgürlüğü, Özel Hayat, TCK m. 132, Privacy of Communication, Freedom of Communication, Privacy, Article 132 TCK [Turkish Penal Code]
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
Sosyal bir varlık olan insan geçmiş dönemlerden bu yana başkalarıyla haberleşmeye gereksinim duymaktadır. Teknolojide yaşanan gelişmeler haberleşme araçlarının artmasına ve çeşitli haberleşme yöntemlerinin ortaya çıkmasına yol açmıştır. Buna paralel olarak kişiler arasındaki haberleşmelerin gizliliğinin korunması sorunu daha fazla önem kazanmıştır. Bireylerin özgürce haberleşebilmesi amacıyla uluslararası hukukta ve ulusal hukukumuzda haberleşmenin gizliliğini korumaya yönelik düzenlemelere yer verilmiştir. Çalışmamızda haberleşme özgürlüğünün mukayeseli hukukta ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde düzenlenişine değinilerek uygulamadan örneklere yer verilmiş ve ulusal mevzuatımız açısından da Anayasa ve kanunlarda haberleşmenin gizliliğine yönelik müdahaleleri yaptırıma bağlayan düzenlemeler incelenmiştir. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 132. maddesinde;“kişiler arasındaki haberleşmenin gizliliğini ihlal”,“kişiler arasındaki haberleşme içeriklerinin hukuka aykırı olarak ifşası”ve“kişinin kendisi ile yapılan haberleşmenin içeriğini diğer tarafın rızası olmaksızın hukuka aykırı olarak alenen ifşası”fiilleri üç ayrı suç olarak düzenlenmiştir. 132. maddede düzenlenen bu suçların unsurları, nitelikli halleri, özel görünüş şekilleri, kovuşturma ve yaptırım konuları uygulamadan da örnekler verilerek ayrıntılı bir şekilde incelenmiş ve haberleşme özgürlüğünün korunabilmesi için bazı mevzuat değişikliği önerilerine yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Humans as a social being is in need of communication with others, from past ages up to date. Developments in technology caused the increase in means of communication and the development of various communication methods. Accordingly, the problem of protecting the privacy of communication between people became more important. Thus, arrangements intended for protecting the privacy of communication have been adopted both in international and national law in order to ensure that individuals may communicate freely with each other. In this study, the arrangements for freedom of communication in comparative law and the European Convention on Human Rights have been be addressed and examples from practice have been be given. The actions of“violation of privacy of communication between people”,“disclosure in violation of law of communication contents between people in”and“public disclosure in violation of law of communication contents without the permission of the other person”under Article 132 of the Turkish Penal Code have been arranged as three different crimes. The elements, major states and special appearances of the violation of privacy of communication as well as issues regarding interrogation and sanctions of these crimes as arranged in Article 132 have been examined in detail by giving examples from the practice, and suggestions for modifications in legislation have been be given in order to protect the freedom of communication.