Esnaflarda meslek ahlakı ve dindarlık (Isparta örneği)
Trades in ethics and religion (Isparta case)
  1. Tez No: 453277
  2. Yazar: MERVE UYSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KEMALEDDİN TAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Dindarlık, Meslek Ahlakı, Ahilik Kültürü, Odak Grup, İçerik Analizi, Religion, Professional Ethics, Akhısm Culture, Focus Group, Content Analysi
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışma iş dünyasında önemi giderek artan meslek ahlakı ve din ilişkisi çerçevesinde temellendirilmiş, meslek ahlakının açıklanmasında dindarlığın önemli bir değişken olduğu düşünülmüştür. Bu bağlamda din-dindarlık ve ahilik kültürünün temel prensipleri doğrultusunda iş yaşamında günümüz esnaflarının meslek ahlakı ve dindarlık görüşleri değerlendirilmiştir. Araştırmada belirlenen örneklem vasıtasıyla İnşaatçılar ve Marangozcular Odasına bağlı 23 üye esnaf ile üç oturum dahilinde odak grup görüşmesi yapılmış, görüşmenin kayıtları döküm haline getirilerek içerik analizi yöntemi ile verilerin kodlanması, temaların bulunması, bulunan kod ve temaların yorumlanması gerçekleştirilmiştir. İçerik analizinin güvenirliğini sağlamak amacıyla görüşmelerden elde edilen verilerin temalar üzerinde kodlayıcılar arası güvenirlik çalışması, frekans analizi ile sayı ve yüzdeliğe dökülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was based on the business world increasingly important profession within the framework of morality and religion, profession is considered to be an important variable in explaining the moral values of religion. In this context, religion and religiosity and ethics of business life today akhısm trades in line with the principles of culture and piety views it is evaluated. Builders and Carpenter by means of the sample determined in the research room of the twenty three members conducted focus group interviews within three sessions with artisans, turned into a cast recording of the interview coding data with content analysis method, there is the theme was carried out which code and theme of interpretation. Encoders on the theme of the talks in order to ensure the reliability of data obtained from analysis of the reliability of the content, the number and percentage poured with frequency analysis.