İş ahlakı ve dindarlık ilişkisi (esnaflar üzerine nitel bir araştırma)
Relationship between business ethics and religiosity(a qualitative research on tradesmen)
- Tez No: 833766
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEHLÜL TOKUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Psikoloji, Religion, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Din Psikolojisi, İş ahlakı, Değerler, Dini Hayat, Dindarlık, Psychology of Religion, Work ethics, Values, Religious life, Religiosity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Psikolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışma, iş ahlakı ve dindarlık arasındaki ilişkiyi esnaflar üzerinden anlamaya çalışmak amacıyla yapılmıştır. Çalışma hayatında ihtiyaç duyulan ahlaki ilkelerin davranışlara yansıtılmasında dindarlığın önemli bir değişken olduğu düşünülmüştür. Bu açıdan esnafların din algıları temelinde iş ahlakı konusundaki davranışları anlaşılmaya çalışılmıştır. Nitel araştırma yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada Ankara Yenimahalle ilçesinde çalışmaya devam eden 24 esnafla, mülakat tekniği aracılığıyla veriler toplanmıştır. Ölçüt, maksimum çeşitlilik, kartopu örnekleme çeşitleri kullanılarak çalışma grupları belirlenmiştir. Çalışma grubundaki esnaflar farklı meslek kolları bakımından çeşitlenmiştir. Görüşmeler üç tema çerçevesinde gerçekleştirilmiştir; bu temalar iş ahlakı, iş ahlakı ve dini hayat, din algısı şeklindedir. Bu bağlamda öncelikle katılımcıların iş ahlakı çerçevesinde çalışma değerleri ortaya konulmaya çalışılmıştır. Ardından din algılarına yönelik bulgular elde edilmiştir. Son olarak iş ahlakı ve dini hayat arasındaki ilişki anlaşılmaya çalışılmıştır. Katılımcılarla yapılan görüşmeler doğrultusunda elde edilen veriler, tematik analiz ve içerik analizi teknikleri kullanılarak incelenmiştir. İncelemeler neticesinde günümüz esnaflarının çalışma hayatlarında benimsedikleri yeni bir ahlaki sistemin oluştuğu görülmektedir. Bu oluşumun esnafların din algılarıyla ilişkisi olmakla birlikte dönemin ekonomik kabulleriyle de açıklanabilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to understand the relationship between business ethics and religiosity through tradesmen. It is thought that religiosity is an important variable in reflecting the moral principles needed in working life to behaviors. In this respect, it was tried to understand the behavior of tradesmen on business ethics on the basis of their perception of religion. In the research conducted using qualitative research method, data were collected through interview technique with 24 tradesmen who continue to work in Ankara Yenimahalle district. Study groups were identified using criterion, maximum variation and snowball sampling types. The artisans in the study group are diversified in terms of different professions. Interviews were conducted within the framework of three themes: work ethics, work ethics and religious life, and perception of religion. In this context, first of all, it was tried to reveal the working values of the participants within the framework of business ethics. hen, findings on religious perceptions were obtained. Finally, the relationship between work ethics and religious life was tried to be understood. The data obtained through interviews with the participants were analyzed using thematic analysis and content analysis techniques. As a result of the examinations, it is seen that today's tradesmen have formed a new moral system that they adopt in their working lives. This formation has a relationship with the tradesmen's perception of religion, but it can also be explained by the economic assumptions of the period.