Dağıtım planlamada dış kaynak kullanımı: Bir un fabrikasında uygulama
Outsourcing of distributing planning: A study in a flour plan
  1. Tez No: 453290
  2. Yazar: AYSUN YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZİHNİ TUNCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Araç Rotalama Problemi, Bulanık Mantık, En Yakın Komşu Yöntemi, Kazançlar Yöntemi, Vehicle Routing Problem, Fuzzy Logic, The Nearest Neighbor Method, Savings Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Günümüz dünyasında müşteri taleplerinin kısa zamanda ve etkili bir şekilde müşteriye ulaştırılabilmesi ihtiyacı araç rotalama problemlerinin (ARP) önemini arttırmaktadır. Artan bu önemi ile birçok araştırmaya konu olan araç rotalama problemlerinin çözülebilmesi için farklı yöntemler geliştirilerek en ideal sonuca ulaşmak amaçlanmıştır. Bu çalışmada, ilk önce araç rotalama problemi, kesin ve sezgisel çözüm yöntemleriyle ilgili mevcut literatür incelenmiştir. Daha sonra ise sezgisel yöntemlerden olan Kazançlar Yöntemi ve En Yakın Komşu Yöntemi ile Isparta'daki bir un fabrikasında uygulama yapılmıştır. Daha sonra araç kapasite kullanım oranının iyileştirilmesi için bulanık mantıktan yararlanılarak iyileştirme işlemleri gerçekleştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, the need for delivering customers' demands quickly and effectively increases the importance of vehicle routing problems (VRP). Increasing demand for vehicle routing problem leads to different approaches to reach the most ideal solutions. In this study, literature review has been given for vehicle routing problem on traditional and heuristics approaches. Then, Savings and The Nearest Neighbor heuristics methods have been used to model the vehicle routes of a flour plant in Isparta. Then, in order to improve the vehicle capacities, fuzzy logic has been applied.