Avrupa Parlamentosunda siyasi gruplar: Oluşum, işleyiş ve partilerin geleceği tartışmasındaki yerleri
Political groups of the European Parliament: their formation, operation and role in the discussion of the future of the parties
  1. Tez No: 453297
  2. Yazar: ARDA GÖRKEM YATAĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELVETTİN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu Siyasi Grupları, Avrupa Halk Partisi (EPP), Sosyalistlerin ve Demokratların İlerici İttifakı (S&D), Siyasi Partilerin Geleceği, European Union, Political Groups of the European Parliament, European People's Party (EPP), Progressive Alliance of Socialists and Democrats (S&D), Future of Political Parties
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu tezin amacı; Avrupa Parlamentosu'ndaki siyasi grupları, grupların yapı ve politikalarını karşılaştırmalı olarak incelemektir. Çalışmada öncelikle temel kavramlar, Avrupa Birliği'nin tarihsel oluşumu ve gelişimi ele alınmış, devamında Avrupa Birliği'nin güncel kurumsal yapısı, Avrupa Parlamentosu seçimleri ulus-üstü bir organizasyon düzeni olması açısından ulusal düzeydeki partilerden farklı bir oluşum olarak incelenmiştir. Avrupa Parlamentosu'nun bünyesinde bulunan sol eğilimli Avrupa Birleşik Solu/İskandinav Yeşil Solu Konfederasyon Grubu, Avrupa Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı, Avrupa Özgür İttifakı/ Yeşiller Grubu; sağ eğilimli Avrupa Halklar Partisi Grubu, Avrupa Muhafazakârlar ve Reformcular Grubu, Avrupa Özgürlük ve Demokrasi Grubu, Uluslar ve Özgürlükler Avrupası Grubu; merkezde Avrupa için Liberal ve Demokrat İttifakı irdelenmiştir. Çalışmanın devamında, söz konusu bu siyasi grupların politikaları ile söylemlerine değinilmiş ve ideolojik farklılıkları ele alınmıştır. Sonuç/Değerlendirme bölümünde, önceki bölümlerde incelenen veriler ışığında Avrupa Birliği parlamento yapısının ve siyasi gruplarının geleceğine yönelik bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to analyze the political groups in European Parliament, their structures and politics comparatively. Primarily, basic concepts, historical formation and development of European Union are handled; current organizational structure of European Union, European Parliamentary elections are analyzed as a supra-national organization different from national party organizations. Left-oriented European United Left/Nordic Green Left (GUE/NGL), European Progressive Alliance of Socialists and Democrats, The Greens - European Free Alliance Groups; right-oriented European People's Party, European Conservatives and Reformists, The Europe of Freedom and Democracy, The Europe of Nations and Freedom, and centre oriented Alliance of Liberals and Democrats for Europe Groups within the European Parliament, and the policies and discourses of these groups are analyzed and the ideological differences are handled. In conclusion chapter, an evaluation for the future of the structure of the European Parliament and the political groups is carried out under the light of data obtained from the quantitative study in the former sections.