2008 küresel krizinin Türk tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ihracatına etkisi
The effect of 2008 global economic crisis on export of Turkish textile and ready-made clothing sector
- Tez No: 453326
- Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ALBENİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: 2008 küresel krizi, finansal kriz, ekonomik kriz, tekstil ve hazır giyim sektörü ihracatı, 2008 global crisis, financial crisis, economic crisis, the textile and readymade sector exports
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
2008 yılında ABD'de mortgage sisteminin bozulmasının etkisiyle finans sektöründe bir kriz başlamıştır. Finans sektörüne etkisi ile birlikte hızlı bir süre içerisinde reel sektöre de bulaşarak küresel bir boyuta ulaşmıştır. Bu çalışmanın amacı 1929 yılından sonra görülen en büyük küresel krizden Türk tekstil ve hazır giyim sektörleri ihracatının ne boyutlarda etkilendiği incelemektir. Bu bağlamda Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörlerinin ihracatının kriz sürecini de içine alan 2004 – 2014 yılları arasında bölgesel olarak hangi yönde değişim gösterdiği analiz edilmiştir. 2008 yılında başlayan küresel krizin Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim ihracatında olumsuz bir etkisi olmuştur. Parasal genişlemenin ve krize karşı alınan tedbirlerin etkisiyle kriz öncesi dönemlerdeki tekstil ve hazır giyim ihracat rakamları tekrar yakalanmış ve üzerine çıkılmıştır. Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinin toplam ihracat içindeki payı incelendiğinde azalma eğilimi içinde olduğu görülmüştür. Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim ihracatı gelişmiş ülkelerin bulunduğu bölgelerde düşüş göstermiş, buna karşılık gelişmekte olan ülkelerin bulunduğu bölgelerde düşüşten ziyade artış eğilimi yaşanmıştır. Türkiye'nin reel sektörünün krizden etkilenmesinin en büyük sebebi ihracatçı olduğu gelişmiş ülkeler ile olan ticari ilişkilerinin düzeyidir. 2008 Küresel Krizi'nden Türkiye'nin tekstil ve hazır giyim sektörlerinin daha az etkilenmesinin sebebi olarak, bölgesel olarak ihracatın doğu yönlü yani gelişmiş ülke bölgelerinden gelişmekte olan ülke bölgelerine doğru bir eksen kayması gösterdiği bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In 2008, a crisis started in the financial sector in the USA due to the deterioration of mortgage system. This crisis moved its impact to a global dimension by infecting the real sector within the process. The aim of this study is to examine to what extent Turkish textile and ready-made clothing industry have been affected by the largest global financial crisis seen after 1929. In this study, it was analyzed that in which direction export of textile and ready-made clothing sector in Turkey showed a change in terms of region between 2004-2014 including the crisis period. The global financial crisis starting in 2008 had a negative impact on export of Turkey's textile and ready-made clothing sector. With the effect of monetary expansion and the measures taken against the crisis, pre-crisis textile and ready made clothing export figures were reached again. These figures were even exceeded. When Turkey's share of textile and ready-made clothing sector among the total export was analyzed, a decreasing tendency was seen. While Turkey's textile and ready-made clothing export declined in regions where there were developed countries, it tended to increase instead of decreasing in regions where there were developing countries. The major reason why Turkey was affected by crisis of real sector was its trade relations with developed countries for which it became exporter. It was concluded that Turkey's textile and ready-made garment sector was affected less by 2008 global financial crisis because the export, regionally, showed an axial dislocation in eastern direction.