2008 küresel krizinin Türk Bankacılık sektöründeki finansal oranlara etkisi
The effect of 2008 global financial crisis on financial ratios in Turkish Banking sector
  1. Tez No: 342273
  2. Yazar: PINAR AVCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ENGİN DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İMKB, Banka, 2008 Küresel Kriz, Finansal Oranlar, Panel Veri Analizi, ISE, Bank, 2008 Global Financial Crisis, Financial Ratios, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 124
Özet
Küreselleşme olgusu, finans piyasa sınırlarının ortadan kalkmasına neden olarak uluslararası sermaye akışlarını hızlandırmıştır. Bu olgu ülkelere ekonomik, sosyal ve kültürel yönden avantajlar sağlarken, finans piyasalarında belirsizliklerin artması gibi dezavantajlarda sağlamıştır. Piyasalardaki belirsizliklerin artması oluşabilecek krizi tetiklemektedir. Bu krizde küresel kriz haline gelip tüm ülkeleri etkilemektedir. Dünyada yaşanan krizlerin en önemlileri 1929 Büyük buhran ve 2008 Küresel krizdir. Son dönemde yaşanan 2008 küresel kriz dünyadaki finans sektörünü olumsuz yönde etkilemiştir. Bu finansal kriz yüzünden bazı finansal kuruluşlar batmış, bazıları satılmış ya da el konulmuş, bazıları ise birleşmeye zorlanmıştır.Dünya ekonomisinde finans sektörünün en büyük kısmını bankacılık sektörü oluşturmaktadır. Bankacılık sektörü, fonların kesintisiz ve etkin biçimde akmasını sağlayan ekonomide önemli bir faktördür. Bundan dolayı bankacılık sektöründeki herhangi bir gelişme veya başarısızlık ekonomiyi doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden 2008' de yaşanan küresel krizden etkilenen bankacılık sektörü tüm ekonomiyi de etkilemiştir. Türk Bankacılık sektörü ise önceden yaşamış olduğu krizlerden sonra mali yapısını güçlendirmiş ve 2008 küresel krizinden, gelişmiş ve diğer gelişmekte olan ülkeler kadar etkilenmemiştir.Bu çalışmamızda, 2008 küresel kriz öncesi ve sonrasında İMKB' ye üye olan bankaların finansal oranlarının nasıl etkilendiği panel veri analizi yapılarak ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
The concept of globalisation which causes the elimination of borders in financial market has accelerated international capital flows.While globalisation provides economic, social and cultural advantages for the countries, it also creates some disadvantages as it leads to uncertainties in the financial markets.These incereasing uncertainties in the market trigger the economic crisis.The crisis coming into as a global crisis affects all countries.The most important crises in the world are the Great Recession in 1929 and global financial crisis in 2008.The global financial crisis in 2008 affected the financial sector in the world negatively. Because of this financial recession some financial institutions went bankruptcy,some were sold or taken over and some were obliged to merge.In the world?s financial system banking sector is the greatest part of it. Banking sector is an important factor which provides funds to flow in an uninterrupted and efficient way in the economy.Therefore, any development or failure in the banking sector affects the economy directly.That?s why the banking sector which is affected by the global financial crisis in 2008 has also affected the entire economy in the world. Since Turkish banking sector had some financial crises before, it has strengthened its financial structure and it was not affected by the global financial crisis in 2008 as much as developed countries or other developing countries.In this study, using panel data analysis it is presented how the financial ratios of the banks which are the members of Istanbul Stock Exchange (ISE) were affected before and after the global financial crisis in 2008.