Türkiye'de yaşanan ekonomik krizlerin istihdama etkileri (1980-2013)
The employment effects of the economic crisis in Turkey (1980-2013)
  1. Tez No: 453343
  2. Yazar: YAVUZ ALTAŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURŞİT IŞIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Kriz, Kriz Kavramı, Banka Krizleri, Döviz Krizleri, Küresel Ekonomik Kriz, Crisis, Crisis Concept, Bank Crisis, Foreign Currency Crisis, Global Economical Crisis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Krizler ekonomik, teknolojik, siyasi ve sosyokültürel gibi çok değişik alanlarda meydana gelebilmektedir. Kriz süreçleri tehlikeli bir zaman dilimi olmasına rağmen bazı durumlarda ise fırsat haline gelebilmektedir. Kriz dönemlerinde alınan tedbirler ve uygulanan istikrar politikaları ülke için bir dönüm noktası olabilmektedir. Türkiye ekonomisinin son 36 yılda yaşamış olduğu krizler hem uygulanan politikalar sonucu hem de piyasaların kırılgan yapısından kaynaklanan krizlerdir. Kriz süreçlerinde piyasadaki öncü göstergelerin iyi yorumlanamaması ve ekonomide dışa bağımlılık ülke ekonomisinin kriz yaşamasının sebeplerindendir. Çalışma kapsamında ele alınan 1982 bankerler krizi, 1994, 2000 – 2001 ve son olarak 2008 küresel ekonomik kriz çerçevesinde ülkemizin aldığı önlem paketleri, imzalanan stand – by antlaşmaları, uygulanan istikrar programları ve bu krizlerin istihdama etkileri ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Crisis can occur in many fields such as economical, technological, political and socio-cultural. Although crisis period is a dengerous time period it can be an opportunitiy in same cases. The precautions and applied stability policy that taken in crisis period can be a turning point far a country. The crisis which have occured in Turkey for 36 years are because of both applied policy and brittle structre of markets. Not interpreting of leading indicators in the market well and external dependence on the economy in the period of crisis are the cause of the crisis of the country's economy İn the work the precautionary packages that our cauntry took during 1982 banker crisis, 1994, 2000-2001 and the last 2008 global crisis, signed stand-by treaties, applied stability policy and the effect of the crisis an employment are examined in details.