Yorum farklılığına etkisi bakımından Kur'ân'daki zamirlerin mercii (Bakara sûresi örneklemesi)
Regarding their effect on differences in interpretations, the position of the pronouns in Quran (The example of Bakara sura)
  1. Tez No: 453346
  2. Yazar: MEHMET FARUK ARAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CELALETTİN DİVLEKCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Yorum, İhtilaf, Müfessir, Zamîr, Merci, Zemahşerî, Taberî, Fahrettin Râzî, Comment, Interpretation, Dispute, Glossator, Pronoun, Position, Zemahşerî, Taberî, Fahrettin Râzî
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
Merciin yorum farklılığına etkisini araştıran bu çalışmanın başında zamîrin kavramsal çerçevesi ele alınmıştır. Bu çerçevede zamîrin etimoloji ve terminolojideki anlamı ve zamîrin dinamik yapısının temelini oluşturan hususiyetler irdelenmiştir. Ardından zamîrin türleri, dilsel özellikleri ve zamîr-merci ilişkisi üzerinde durulmuş ve merciin tespiti noktasında tefsîrlerde belirleyici olan etkenler, örnekleri ile birlikte tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde, ele alınmış olan konuların ve merciin yorum farklılığına etkisinin somut veriler üzerinde görülmesi gayesiyle Bakara sûresi on yedinci ayetten başlayarak on beş ayette, farklı ekollerin temsilcileri olan Taberî, Zemahşerî ve Râzî'nin yorumlarının mukayese ile incelenmesi hedeflenmiştir. Bu incelemede, merciden kaynaklanan yorum farklılığının keyfiyyeti ayrıca konunun Kur'ân-ı Kerîm'in i'câz ve beyânına bakan yönü analiz edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the beginning of this study, which researches effects of the positions on the differences in the interpretations, the conceptual framework of pronouns is discussed. Within this scope, the meanings of pronouns in etymology and terminology, and the specialties that constitute the basis of the dynamic structure of the pronouns. And afterwards, the types of pronouns, linguistic properties and pronoun-position relationship subjects are addressed; and the factors, which are decisive in the interpretations concerning determining the position, were tried to be identified with examples. In the second part of the study, with the purpose of seeing the discussed subjects and the effect of the position on the differences in interpretations on concrete data; the analysis was aimed, with comparison of the interpretations of Taberî, Zemahşerî and Râzî's, who are the representatives of different cults, on fifteen verses starting from seventeenth verse of Bakara Sura. In this study, the context of the difference in the interpretations due to the positions, and additionally the subject's side that is related to ratifications and remarks of the Quran were tried to be analyzed.