Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin Arapça öz-yeterliklerine ilişkin görüşleri: Isparta ili örneği
Arabic self-efficacy perceptions of the students attending Anatolian İmam-Hatip High Schools: Isparta city case
  1. Tez No: 453345
  2. Yazar: GÜL ŞEN YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SEVİM ÖZDEMİR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Öz-Yeterlik, Arapça Dersine Yönelik Öz-Yeterlik Algısı, Anadolu İmam-Hatip Lisesi Öğrencileri, Self-Efficacy, Self-Efficacy Perceptions Towards Arabic Class, Anatolian Imam-Hatip High School Students
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu araştırmanın amacı, Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinin Arapça öz-yeterlik algılarına ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmanın amacı doğrultusunda, araştırmanın örneklemini 2014-2015 yılında Isparta ili merkezinde yer alan toplam dört adet Anadolu İmam Hatip Lisesi 9, 10, 11 ve 12. sınıflarında öğrenim gören toplam 648 öğrenci oluşturmuştur. Öğrencilerin Arapça öz-yeterlik algılarına ilişkin veriler Mustapha, Mustapha, Daud ve Wahab (2013) tarafından geliştirilen“Arapça Yabancı Dil Yeterliği Ölçeği (AYDYÖ)”[Arabic Language Efficiacy Questionnaire (ALEQ)] kullanılarak toplanmıştır. Araştırmada öğrencilerin Arapça öz-yeterlik algılarına ilişkin demografik özellikler, frekans ve yüzde analizi ile incelenmiştir. Öz-yeterlik ve Başarı Değerlendirmesi ölçeği okuma yeterliği, yazma yeterliği ve gramer yeterliği boyutlarında sınıflanmış, çözümlemeler 19 madde üzerinden gerçekleştirilmiştir. Maddelerin faktör yük değerleri, toplam varyansı açıklama oranları ve (Cronbach Alfa) İç Tutarlılık katsayı değerleri ile ilgili veriler verilmiştir. Demografik özelliklerin Arapça öz-yeterlik üzerindeki etkisi t- testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (ANOVA) ile sınanmıştır. Gruplar arasında anlamlı etkileşimlerin kaynağının saptanması için Post – Hoc yöntemlerinden Scheffe testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre; Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin Arapçayı Kur'an-ı Kerim dili olması sebebiyle öğrenmenin önemli olduğunu düşünmektedirler. Arapçanın Latin harflerden oluşmaması, sağdan sola doğru yazılıyor olması, Arapçada hareke kullanımının olması ve Arapçanın diğer dersler ile ilişkili olmaması öğrenciler tarafından bu dili öğrenmeye engel olarak görülmemektedir. Anadolu İmam-Hatip Lisesi öğrencilerinin öz-yeterlik algıları ile cinsiyet ve yaş arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Aynı şekilde ailenin ekonomik durumu ve anne-baba eğitim durumu ile öğrencilerin öz-yeterlik algısı arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Öğrencilerin genel olarak Arapça okuma ve gramer yeterliğinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bulguları öğrencilerin yabancı dil öz-yeterlik algılarının 9-12. sınıflarda yüksek, 10-11. sınıflarda düşük olduğunu göstermiştir. Öğrenciler 10-11. sınıf müfredatında değişikliğe ihtiyaç duymaktadırlar.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine Arabic self-efficacy perceptions of Anatolian Imam-Hatip High School students. For this purpose the sample of this research is comprised of total 648 students studying at 9th, 10th, 11th and 12th grade at four Anatolian Imam-Hatip High Schools located in center of Isparta 2014-2015 academic year. The data related with students' perception of self-efficacy in Arabic were collected through“Arabic Language Efficiacy Questionnaire (ALEQ)”develeoped by Mustapha, Mustapha, Daud ve Wahab (2013). In the study, demographic characteristics related with students' perception of self-efficacy in Arabic were examined via frequency and percentage analysis. Self-efficacy and Success Evaluation Questionnaire was categorized into dimensions as reading efficacy, writing efficacy and grammar efficacy, analyses were done via 19 items. The data related with factor loading value, total variance explanation rate and internal consistency coefficient value of items were given. The effect of demographic characteristics on self-efficacy in Arabic were examined via t-test and One-way Analysis of Variance (ANOVA). A post hoc Scheffe test was employed to determine the source of the significant interaction among the groups. Results of the study revealed that Anatolian Imam-Hatip High School students consider that it is important to learn Arabic since it is original language of the Quran. Having letters different from latin alphabet, having RTL(right to left) writing system, having vowel point and being not related with other lessons are not considered as obstacles for learning Arabic by the students in the study. It was found that there was no significant difference between Anatolian Imam-Hatip High School students' perception of self-efficacy and students'gender and between students' perception of self-efficacy and students'age. Similarly, there was no significant difference between parents' economic status and students' perception of self-efficacy and between parents' educational status and students' perception of self-efficacy. It was found that students' reading and grammar capacity is low. Findings of the study showed that students' perception of self-efficacy in foreign language is high for 9th and 12th grade students and low for 10th and 11th grade students. Students need revisions in 10th and 11th grade syllabus.