Mehmet Eröz'ün toplum ve din anlayışı
Religion and society opinions of Mehmet Eröz
- Tez No: 453379
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN UÇAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Mehmet Eröz, Din, Toplum, Milli Kültür, Sosyal Bütünleşme, Mehmet Eröz, Religion, Society, National Culture, Social Integration
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 170
Özet
Türkiye Cumhuriyeti devlet adını aldığı dönemden çok öncelerden beridir suların durulmadığı bir coğrafya olmuştur. Bu coğrafyada ayakta kalmanın zorluğunu bilen birçok düşünür sürecin sağlıklı işleyebilmesi adına fikirler üretmişlerdir. Bu düşünürlerden biri de Prof. Dr. Mehmet Eröz'dür. 1930–1986 yılları arasında yaşamış olan Mehmet Eröz'ün, fikrî açıdan en aktif olduğu dönem 1965 ve 1985 arası yıllardır. Bu dönemde siyasi ve ideolojik çatışmalar tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yoğun ve keskin şekilde yaşanmıştır. Bir ideoloji veya akım etkisi ile veya bağımsız yorumlarla, fakat bilimsel disiplinden taviz vermeden ülkenin sorunları için çözüm üretme gayreti ile çalışan tüm düşünce insanları bu dönemin bize kalan yol göstericileri olarak değerlendirilmelidir. Mehmet Eröz, bu dönemde milli kültür ekseninde şekillenen bir toplumsal milliyetçilik anlayışı ile çalışmıştır. Batıcılık, Osmanlıcılık, Türkçülük gibi fikir akımları Mehmet Eröz'den önceki dönemlerde şekillenen akımlarıdır. Bu çalışmada, Mehmet Eröz' ün bu akımların, klasik kabullenicisi olmadan kendine has yorumu ile ortaya koyduğu milli bütünleşme şekillendirmesi ele alınmıştır. Yapılan tahlilde Mehmet Eröz'ün din ve toplum hakkındaki görüşleri, her iki gerçekliğin içeriğinde önemine işaret ettiği kavramlar üzerinden yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Republic of Turkey has become a geographical area where is consider as complicated since long before it takes the name of state. In this geography, many of philosophers who know the difficulty of survival have generated ideas to operate this process healthy. One of these philosophers is Prof. Dr. Mehmet Eröz. Intellectually, the most active period of Prof. Dr. Mehmet Eröz, who had lived between 1930 – 1986, is from 1965 to 1985. In this period, political and ideological conflict occured intensely and sharply in our country as well as all over the World. All philosophers studying independently or under the effect of an ideology or mainstream ideas, should be considered as pathfinders of this period. Mehmet Eröz studied with the understanding of a social nationalism being shaped by a national culture. Mainstream ideas as Westernism, Ottomanism and Turkism are shaped in earlier period before Mehmet Eröz. In this study, shaping of national integration of Mehmet Eröz with his unique interpretations different than classic acceptance has been discussed. In the analysis performed, opinions of Mehmet Eröz about religion and society have been interpreted on concepts that he pointed of their importances in the content of both realities.