Hanyalı Nuri Osman divanı'nın dinî ve tasavvufî açıdan tahlili
The analysis of Hanyali Nuri Osman's divan in terms of İslamic religion and sufism
  1. Tez No: 453378
  2. Yazar: EDİBALİ KARABIYIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİYE YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Hanyalı Nûrî Osman, Girit, Din, Tasavvuf, Tahlil, Hanyalı Nûrî Osman, Crete, Religion, Sufism, Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Hanyalı Nuri Osman, XVIII. yüzyılın sonu ile XIX. yüzyılın başlarında yaşamış olup, henüz yirmi sekiz yaşındayken tertip ettiği müstakil divanının dışında birkaç eser daha yazmış olan, yaşadığı muhitin ve dönemin önemli bir şairidir. Çalışmamızda, hacimli bir divana sahip olan şairin bütün şiirleri incelenmiş, şiirlerinde kullandığı dinî ve tasavvufî ıstılahlar tespit edilmiştir. Tespit edilen bu ıstılahların yer aldığı şiirler, ana ve alt başlıklar halinde, tahlil yöntemi kullanılarak yorumlanmıştır. Hanyalı Nuri Osman'ın dinî ve tasavvufî yönünün incelenmesi gereken bir şair olduğu düşüncesiyle hazırlanan bu çalışma, bir giriş ve üç ana bölümden oluşmaktadır. Sonuç bölümünde ise çalışmada varılan hükümler çerçevesinde genel bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Hanyalı Nuri Osman lived in the late 18th century and the early 19th century. He was one of the most important poets of this period, and he wrote a few more works apart from the autonomous divan which he composed just at the age of twenty-eight. This study both analyses all the poems of the poet who has a comprehensive divan and identifies the Islamic and sufistic terminology the poet used in his poems. Afterwards, his poems in which these religious and sufistic terms take place are interpreted and analysed with the use of headings and subheadings. This study has been prepared to investigate the religious and sufistic aspects of Hanyalı Nuri Osman's Divan. The study includes an introduction part and three main sections, and the conclusion part makes an overall evaluation in the light of the implications from the study.