Friedrich Nietzsche ve Hans-Georg Gadamer'de hakikat kavramı
The concept of truht explained by Friedrich Nietzsche and Hans-Georg Gadamer
  1. Tez No: 453383
  2. Yazar: NURSEL AKÇAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NEJDET DURAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Friedrich Nietzsche, Güç İstenci, Yorumlama, Hans-Georg Gadamer, Gelenek, Anlama, Hakikat
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde hazırlanmış olan bu Yüksek Lisans Tezinde, Friedrich Nietzsche ve Hans-Georg Gadamer'in felsefi sistemleri içerisinde Hakikat kavramına bakış açıları ele alınmıştır. Nietzsche'nin felsefi sistemi içerisinde yer alan güç istenci gibi önemli bir kavrama yer verildikten sonra hakikat kavramına bakış açısına yer verilmiş ve Nietzsche bölümü de bu doğrultuda işlenmiştir. Aynı şekilde Hans-Georg Gadamer' in de anlama ve gelenek gibi önemli kavramlarına yer verildikten hemen sonra hakikat kavramını nasıl ele aldığı incelenmiştir. Bu çalışmanın amacı iki farklı bakış açısına sahip filozofun hakikat kavramına felsefi sistemleri içerisinde nasıl ve ne şekilde bir açıklama getirdiklerini gözler önüne sermektir.
Özet (Çeviri)
In this master dissertation this was prepared in the Institute of Social Science of Suleyman Demirel University, the philosophers who discused in this study, namely Friedrich Nietzsche and Hans-Georg Gadamer's discused about their perspective of truth concept. İn this study Nietzsche discused about important concepts as his philosophical system, will to power, then discused about his truth notion. And the part of Nietzsche's treated about this line. As the same way Hans-Georg Gadamer discused about important concepts as understanding and tradition,then discused how he discused about truth notion. The aim of this study is to compare the ideas of two philosophers about the truth notion. KeyWords: Friedrich Nietzsche, Hans-Georg Gadamer, İnterpretation, Tradition, Understanding, Truth