Tarihi yığma bir binanın deprem güvenlik analizi: Tarihi Konya-Gazi Lisesi (Darü'l Muallim örneği)
Eartquake safety analysis of a historical masonry building: Historical Gazi High School case
  1. Tez No: 453461
  2. Yazar: SEYİT UĞUZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUD SAMİ DÖNDÜREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Sonlu Elemanlar Yöntemi, Tarihi Yapılar, Earthquake, Finite Element Method, Historical Building
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mekanik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Kültürümüzün önemli bir parçası olan tarihi yapıların deprem gibi doğal afetlere karşı korunması ve gelecek nesillere aktarılması son derece önemlidir. Bu tür yapıların korunabilmesi için tarihi yapıların yapısal davranışlarının iyi bilinmesi gereklidir. Tarihi yapıların deprem etkisine karşı ne kadar güvenli olup olmadığının belirlenebilmesi için yapının deprem performansının belirlenmesi gerekmektedir. Günümüzde tarihi yapıların karmaşık geometriye sahip sistemlerinin modellenmesinde ve yapısal analizinde yaygın olarak kullanılan yöntem sonlu elemanlar metodudur. Bu çalışmada, Tarihi Konya Gazi Lisesi'nin mevcut durumuna göre deprem güvenliği DBYBHY-2007'ye göre tasarım ve yapım kuralları incelenerek ETABS programında yapısal analizi yapılmıştır. Tarihi Gazi Lisesi'nin sonlu elemanlar analiz sonuçlarının yorumlanabilmesi için deplasman, moment, kesme kuvveti ve eksenel kuvvetleri gösteren grafiklerden faydalanılmıştır. 97 yıldır öğrencilere hizmet veren bu yapıda herhangi bir deprem etkisiyle meydana gelebilecek gerilmeler, hasarlar hakkında bilgi verilmiştir. Bu çalışmanın elimizde bulunan tarihi değerleri kaybetmeme ve gelecek nesillere ulaştırılması açısından çözüm önerileri sunacak bir çalışma olması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The protection of historical buildings, which are the important part of our culture, and passed on to future generations, is extremely significant. The structural behaviour of historical buildings is required to be known well in order to protect such structures. It is necessary to determine the structure seismic performance to know whether how much the historical building has strength against the effects of the earthquake. Nowadays, the method widely used for the modelling and structural analysing of historical buildings is the finite element method. In this study, earthquake safety of Historical Gazi High School was examined according to Turkish Seismic Code-Specifications for structures to be built in disaster areas- and structural analysis of Gazi High School was conducted by ETABS program. It has benefited from the graphs, which shows displacements, moments, shear forces and axial forces, to evaluate the results of Gazi High School structural analysis. It has been given information about stresses and damages that may occur due to an earthquake. It is aimed that this study will offer recommendations about protecting the historical buildings and keeping them to future generations.