The effect of biochar and poultry manure on some soil properties, and on the growth of hot pepper
The effect of bıochar and poultry manure on some soıl propertıes, and on the growth of hot pepper
- Tez No: 453683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDULKADİR SÜRÜCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Biochar, tavuk gübresi, besin elementi, acı biber, Biochar, poultry manure, nutrient concentration, soil fertility, hot pepper plant
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Bingöl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Bilimi ve Bitki Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmanın amacı, Biochar ve kanatlı gübresinin bazı toprak özellikleri, Acı biber (Capsicum annuum L.) bitkinin gelişimi ve onun bazı makro ve mikro bitki besin element konsantrasyonları üzerindeki olan etkinliğini belirlemektir. Uygulamalar; 0, 5, 10 ve 20 g / kg biochar, 0, 10, 20 ve 40 g / kg tavuk gübresi ve bunların kombinasyonu şeklindedir. Deney, 2016 yılı boyunca açık alanda saksıda yürütülmüştür. Hem biochar hem de tavuk gübresi uygulamaları, topraktaki kalsiyum karbonatı (CaCO3) azaltmış, bitkideki P konsantrasyonunu artırmış, fakat bitkideki N ve Mn konsantrasyonları ile topraktaki ve bitkideki Cu konsantrasyonları üzerinde herhangi bir etki yapmamıştır. Biochar uygulaması, bitki gelişimi ve toprak EC, P ve Cu içeriği üzerine herhangi bir etkisi olmamış fakat toprağın pH, organik madde (OM), CaCO3% , K, Mn ve Zn içeriğini azaltmışken, topraktaki demir içeriğini arttırmıştır. Biochar uygulaması, acı biberin yapraklarındaki N, K, Mn ve Cu konsantrasyonunu etkilemezken, P'u artırıp, Zn ve Fe'i azaltmıştır. Tavuk gübresi uygulaması, kök gelişimi hariç, bitki gelişimi üzerine önemli etkide bulunmuştur. Toprak pH, EC, OM 'si, topraktaki bitkiye elverişli P, K, Mn ve Zn ile bitkideki P, K ve Zn konsantrasyonunu artırmış fakat toprak kireç miktarını ve bitkideki demir konsantrasyonunu azaltmıştır. Ama topraktaki Fe ve Cu ile bitkideki N, Mn ve Cu konsantrasyonunu etkilememiştir.
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to evaluate the effectiveness of Biochar and poultry manure on the plant growth, and soil pH, EC, Organic matter (OM), calcium carbonate ( CaCO3) ,P, K, Fe, Zn, Cu and Mn in the soil, also, N, P, K, Fe, Zn, Cu and Mn concentration of hot pepper (Capsicum annuum L.). The treatments were as follows: control, 0.5, 1 and 2% biochar (equivalent to 0, 5, 10 and 20 g/kg), control, 1, 2 and 4% poultry manure (equivalent to 0, 10, 20 and 40 g/kg), and their interaction. The experiment conducted in the pot in open field during 2016. Both biochar and poultry manure decreased the CaCO3 in the soil and increased concentration P in the plant leaf, and there was no significant effect on the N, and Mn concentrations in the plant, and Cu concentrations in the plant and soil. Biochar application did not have any significant effect on the growth of hot pepper, biochar application decreased soil pH, OM, CaCO3%, K, Mn and Zn in the soil and the soil EC was not affected, P and Cu, but biochar application increased Fe in the soil. Biochar application increased P and decreased Zn and Fe, but there was no effect on N, K, Mn and Cu concentration in the leaf of hot pepper. Poultry manure application significant effect on the growth of hot pepper except for the length of the root. Poultry manure application increased the soil pH, EC, OM and plant available, P, K, Mn and Zn in the soil, and decreased CaCO3, but there was no effect on Fe and Cu in the soil. Poultry manure application increased P, K, and Zn, and decreased Fe, but not affected N, Mn and Cu concentration in the leaf of hot pepper. Their interaction (biochar and poultry manure) treatments for significant affect the soil pH, EC, OM, CaCO3, P, K and Fe in the soil, but did not affect Mn and Cu in the soil while for plant nutrients only there was effected on Fe concentration in the plant.