Vibrasyon ve soğuk uygulamanın damar yolu açma işlemi sırasında ağrı ve anksiyete üzerine etkisi
Effects of vibration and cold application on pain and anxiety during intravenous catheterization
- Tez No: 453799
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. KIVAN ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İntravenöz kateterizasyon, vibrasyon, soğuk uygulama, ağrı, anksiyete, Intravenous catheterization, vibration, cold application, pain, anxiety
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amaç: Bu araştırma, intravenöz kateterizasyon sırasında hastalara uygulanan vibrasyon ve soğuk jel paket uygulamasının (Buzzy aygıtı) ağrı ve anksiyete düzeyi üzerine etkisini belirlemek amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma, randomize kontrollü, ön test-son test deneysel bir çalışma olarak planlandı. Veri toplama aracı olarak,“Hasta Tanıtım Formu”,“İntravenöz Kateterizasyon İşlemine İlişkin Görüş Formu”,“Durumluk-Sürekli Anksiyete Ölçeği”ve“Görsel Kıyaslama Ölçeği”kullanıldı. Deney grubundaki hastalara intravenöz kateterizasyon işlemine başlamadan 60 sn. önce Buzzy aygıtı uygulanırken, kontrol grubundaki hastalara standart prosedüre uygun intravenöz kateterizasyon işlemi uygulandı. Bulgular: Deney grubundaki hastaların ağrı puan ortalamasının 1,04±0,96, memnuniyet puan ortalamasının 95,30±3,89; kontrol grubundaki hastaların ağrı puan ortalamasının 5,32±1,64, memnuniyet puan ortalamasının 82,12±7,48 olduğu ve gruplar arasındaki farkın anlamlı olduğu saptandı (p0,05). İşlem öncesi ve sonrası nabız hızları karşılaştırıldığında; deney grubunda anlamlı fark saptanırken (p0,05). Sonuçlar: Buzzy aygıtının intravenöz kateterizasyona bağlı ağrıyı ve nabız hızını azalttığı, durumluk anksiyete düzeyini ve memnuniyet düzeyini arttırdığı, sürekli anksiyete düzeyini etkilemediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was designed to determine effects of vibration and cold gel pack application (Buzzy device) to patients on pain and anxiety levels during intravenous catheterization. Method: The study was planned as a randomized controlled, pre-test-post-test experimental study.“Patient Identification Form”,“Opinion of Form for Intravascular Catheterization”,“State-Trait Anxiety Inventory”and“Visual Analog Scale”were used as data collection tool. Catheterization was performed 60 seconds before starting intravenous catheterization procedure by applying Buzzy device to patients in the experimental group. According to standard procedure, catheterization was performed to patients in the control group. Results: It was found that the mean pain scores of the patients in the experimental group 1,04±0,96, the mean satisfaction scores 95,30±3,89; the mean pain scores of the patients in the control group 5,32±1,64, the mean satisfaction scores 82,12±7,48 and the difference between the groups was significant (p0,05). When pulse rates are compared before and after the procedure; there was a significant difference in the experimental group (p 0,05). Conclusions: Buzzy device was found to reduce pain and pulse rate that depend on intravenous catheterization, to increase state anxiety level and satisfaction level, to can not influence trait anxiety level.