Denge performansı üzerinde sirkadiyen ritmin etkisi
Effects of circadian rhythm on balance performance
- Tez No: 453800
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT TAŞ, YRD. DOÇ. DR. GÜLBİN RUDARLI NALÇAKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Denge, postural kontrol, sirkadiyen ritim, star excursion balance test, Balance, postural control, circadian rhythm, star excursion balance test
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Amaç: İnsan vücudunda 24 saatlik dilimde meydana gelen sirkadiyen ritim değişimleri birçok sportif yetiyi etkiler. Bu çalışmada amaç, dinamik denge performansı üzerinde sirkadiyen ritmin etkisini incelemek ve bu olası etkide fiziksel aktivite düzeyinin, vücut sıcaklığının, uyku durumunun ve cinsiyetin rolünü belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya farklı fiziksel aktivite düzeyine sahip, sağlıklı 18-25 yaş arası, 42 gönüllü katılmıştır. Tüm katılımcılara en az iki gün arayla üç farklı günde, 09:00, 13:00 ve 17:00 saatlerinde dinamik denge testi, Star Excursion Balance Test, standart laboratuvar koşullarında gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların aktivite düzeyi, uykululuk durumu özellikleri ilgili anketler ile belirlenmiştir. Her testleme öncesi, katılımcıların oral vücut sıcaklıkları ölçülmüştür. Bulgular: En iyi denge testi skorları öğle ve akşam ölçümlerinde, erkeklerde ve antrene grupta bulunmuş, vücut sıcaklığı değişimleri bu sonuçlara paralel artmış, dominant bacağın anterior; dominant olmayan bacağın posterior test yönlerinde anlamlı farklı olduğu bulunmuştur. Uykululuk durumu, bu süreçten etkilenmemiştir. Sonuçlar: Dinamik denge performansında sirkadiyen ritim etkisi belirlenmiş, bu etkide oral vücut sıcaklığının, cinsiyetin, fiziksel aktivite düzeyinin de rolü olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Aim: Circadian rhythm changes that occur in the human body in a 24 hour period affect many sporting abilities. The aim of the study was to examine the circadian rhythm effect on dynamic balance performance and to determine the role of physical activity level, body temperature, sleep state and sex on this possible effect. Methods: Forty-two volunteers from 18 to 25 years of age with different physical activity levels participated in the study. The dynamic equilibrium test, Star Excursion Balance Test, was conducted under standard laboratory conditions at 09:00, 13:00 and 17:00 on three different days with at least two days interval. The physical activity level and sleepiness status of the participants were determined by the relevant questionnaires. Before each test, oral body temperatures were measured. Results: The best balance test scores were found in the lunch and evening, in the male and the trained group; the body temperature changes were increased parallel to these results; while for dominant leg in anterior, non-dominant leg was found to be significantly different in posterior test directions. The condition of sleepiness has not been affected by this process. Conclusion: Circadian rhythm effect was determined in dynamic balance performance, and it was found that oral body temperature, gender, physical activity level also played a role in this effect.