İntrapartum dönemde kanıta dayalı uygulamalar: Doğum yapan kadınların tercihleri
Evidence-based practice during intrapartum period: Preferences of women WHO giving birth
- Tez No: 453805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE YANIKKEREM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: kanıta dayalı uygulamalar, intrapartum dönem, doğum, kadınların tercihleri, evidence-based practices, intrapartum period, birth, womens' preference
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Amaç: Bu araştırma, kadınların intrapartum dönemde kanıta dayalı uygulamalar doğrultusunda uygulanan etkili ve etkisiz girişimler hakkında tercihlerini belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırma, TC Sağlık Bakanlığı Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Manisa İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği Merkezefendi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde 1 Mayıs 2014- 1 Mayıs 2015 tarihleri arasında toplam 325 normal doğum yapan kadın araştırma örneklemini oluşturmuştur. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS 21.0 programı kullanılmış ve tanımlayıcı analizler yapılmıştır. Bulgular: Kadınların yaş ortalaması 26,0 ±3,6 (18-41)'tır. Kadınların %70,2'si gebelik döneminde eğitim almış, sadece %0,9'u gebelik süresince doğuma hazırlık sınıfına katılmış, kadınların % 71,4'ü doğum öncesi hazırlık sınıfına katılmak istediğini belirtmiştir. Kadınların %87,4'üne doğum sırasında epizyotomi uygulanmış olup, kadınların büyük çoğunluğu (%95,1) epizyotomi yapılmasını istememiştir. Kadınların %0,9'u ayakta, %2,2'si çömelme, oturma pozisyonunda, %42,5'i suda, %0,6'sı evde doğum yapmak istediğini belirtmiştir. Kadınların çoğunluğu (%96,6) normal doğumun daha güvenli olduğunu belirtmiştir. Sonuç: Kadınların doğum sırasında kendi doğumlarını kendileri yöneterek korkusuz, kendine güvenerek doğum yapmayı ve güzel bir doğum deneyimi yaşamayı istemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research is a descriptive study in order to determine women's preferences about effective and ineffective interventions being applied in accordance with evidence-based practices. Methods: The study sample included 325 women who delivered by vaginal at Manisa Merkez Efendi State Hospital between on May 1, 2014 and May 1, 2015. It was used SPSS 21.0 version for evaluating the data and descriptive analysis was used. Results: The mean age of the women in the study was 26,0 ±3,6 (18-41). Of the women, 70,2% have received education during pregnanc, only 0,9% of them participated in childbirth preparation classes during pregnancy. 71,4% of women reported that they wish to participate in the antenatal preparatorion classes. Episiotomy has been applied to 87,4% of women during childbirth. Although most of women (95,1%) stated that they did not want to episiotomy. Overall, 0,9% of the women wanted to delivery their baby with standing, 2,2% in squatting and sitting position, 42,5 % in water, 0,6% at home birth. Most of women (96,6 %) of stated that normal birth was safer. Conclusion: Women born during the birth of managing their own fearless wants confidently to give birth and live in a nice birthday experience.