Diz osteoartritli hastalarda yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (hilterapi) etkinliğinin tens ve us kombinasyonu ile karşılaştırılması
Comparison of high-intensity laser therapy and combination of tens and ultrasound treatment in the patients with knee osteoarthritis
- Tez No: 453843
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEMRA KAYA AKTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Diz osteoartriti, Hilterapi, yüksek yoğunluklu lazer tedavisi, TENS, Ultrason, Knee osteoarthritis, Hiltherapy, high intensity laser therapy, TENS, ultrasound
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 59
Özet
DİZ OSTEOARTRİTLİ HASTALARDA YÜKSEK YOĞUNLUKLU LAZER (HİLTERAPİ) ETKİNLİĞİNİN TENS VE US KOMBİNASYONU İLE KARŞILAŞTIRILMASI Amaç: Diz osteoartritli hastalarda yüksek yoğunluklu lazer tedavisi (hilterapi) ile TENS ve US kombine tedavisinin ağrı, fonksiyonellik ve yaşam kalitesine olan etkilerinin karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon AD polikliniğine başvuran, ACR kriterlerine göre 'Primer Diz Osteoartriti' tanısı konularak radyolojik olarak Kellgren-Lawrence evre 2-3 olarak değerlendirilen toplam 48 hasta (33 kadın ve 15 erkek, 25-65 yaş arası, ortalama yaş 54.25) çalışmaya dahil edildi. Çalışma prospektif, randomize, tek kör olarak tasarlandı. Hastalar randomize olarak 2 gruba ayrıldı. İlk gruba 2 hafta (haftada 5 gün toplam 10 seans) süre ile hot pack, TENS, ultrason tedavisi, ikinci gruba 2 hafta (haftada 5 gün toplam 10 seans) süre ile hot pack ve yüksek yoğunluklu lazer tedavisi uygulandı. Her iki gruba fizyoterapist eşliğinde egzersiz programı verildi. Hastalar tedavi sonrası ve 1. ayda kontrole çağrıldı. Her vizitte istirahat, hareket ve gece ağrısı VAS skorları; WOMAC ağrı, fonksiyon, sertlik skorları değerlendirilmesi yapıldı. Bulgular: Her iki grupta tedavi sonrası ölçümlerde tüm parametrelerde istatiksel olarak anlamlı değişiklik tespit edildi. Gruplar arası karşılaştırmada ise yüksek yoğunluklu lazer tedavisinin TENS ve US kombine tedavisine göre hem tedavi sonrası hem de 1. ay değerlendirmesinde Visuel Analog Skalası ve WOMAC değerlerinde anlamlı oranda daha fazla azalma sağladığı görüldü. Sonuç: Diz osteoartritinde yüksek yoğunluklu lazer tedavisi TENS+US kombine tedavisine kıyasla ağrı ve fonksiyonel skalalar üzerine istatistiksel açıdan anlamlı oranda etkili bir yöntemdir. Çalışmamızda mevcut tedavilerin kısa süreli etkinliği değerlendirildiği için yüksek yoğunluklu lazerin uzun dönem etkilerinin değerlendirildiği daha ileri çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Comparison of High-Intensity Laser Therapy and Combination of TENS and Ultrasound Treatment in the Patients with Knee Osteoarthritis Background: The aim of the study was to compare the effects of High-Intensity Laser Therapy and combination of TENS and Ultrasound treatment on the pain and functionality in the patients with knee osteoarthritis. Material and methods. The randomized study included 48 patients (33 women and 15 men, aged 25-65 years, mean age 54.25) divided into two groups of 24 patients who diagnosed as 'Primary Knee Osteoarthritis' according to the ACR criteria and evaluated as Kellgren-Lawrence grade 2-3 radiologically. The study was designed as a prospective, randomized, single blind study. Patients were randomly assigned into two groups and received 10 treatment sessions of combination of Hot pack+TENS+US and exercise, Hot pack+HILT and exercise over a period of 2 consecutive weeks. The outcomes measured were pain level measured by visual analog scale (VAS) and knee function measured by Western Ontario and Mc Master Universities Osteoarthritis Index (WOMAC) at the end of the therapy and 4 weeks later. Results. At the end of the 2-week intervention, participants in the HILT group showed a significantly greater decrease in pain than participants in the TENS+US therapy group. Statistically significant differences in change in pain and functionality (VAS and WOMAC scores) were observed after 10 treatment sessions for participants in the HILT group compared with participants in the TENS+US therapy group. Conclusion. The results showed that HILT and TENS+US combined with exercise were effective treatment modalities in decreasing the VAS and WOMAC scores at the end of the therapy and 4 weeks later. HILT combined with exercises was more effective than TENS+US combined with exercise.