Hipofonksiyonun sağlıklı ve periodontitisli bireylerde dental plak içeriğine etkisinin araştırılması
The investigation of hypofunction effects on the context of dental plaque in healthy and periodontitis individuals
  1. Tez No: 454026
  2. Yazar: ÖZKAN KARATAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE BALCI YÜCE, YRD. DOÇ. DR. HÜMERYA AYDEMİR TURKAL
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Hipofonksiyon, periodontal ligament, PZR, periodontal patojenler, Hypofunction, periodontal ligament, PCR, periodontal pathogens
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı sağlıklı bireyler ve kronik periodontitis hastalarında hipofonksiyonel ve normal fonksiyonlu olan dişlerde dental plak içeriğini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya 60 sistemik olarak sağlıklı birey dahil edildi. Çalışma grupları aşağıdaki şekilde oluşturuldu. 1. Hipofonksiyonel sağlıklı (Grup 1, n=15, 6 erkek, 9 kadın, yaş ort: 33,40±5,99), 2. Hipofonksiyonel periodontitisli (Grup 2, n=15, 4 erkek, 11 kadın, yaş ort: 40,60±5,34), 3. Normal fonksiyon sağlıklı (Grup 3, n=15, 6 erkek, 9 kadın, yaş ort: 30,60±2,97) ve 4. Normal fonksiyon periodontitisli (Grup 4, n=15, 6 erkek, 9 kadın, yaş ort: 37,56±5,34). Klinik periodontal ölçümler (Plak indeksi, gingival indeks ve klinik ataçman seviyeleri) kaydedildi ve dental plak örnekleri alındı. Bulgular: Başlangıç klinik parametreler Grup 1 ve Grup 3 arasında ve Grup 2 ile Grup 4 arasında benzerdi (p>0,05). Periodontitisli gruplarda plak indeksi, gingival indeks ve klinik ataçman kaybı sağlıklı gruplara göre daha yüksek bulundu (p0,05). Sonuçlar: Bu çalışmanın sınırları dahilinde bulgularımıza göre hipofonksiyonun sağlıklı ve periodontitisli dişlerde periodontopatojen bakteri miktarlarında azalmaya neden olduğu bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate dental plaque compositions in hypofunctional and normofunctional teeth in healthy individuals and chronic periodontitis patients. Materials-Methods: 60 systemically healthy individuals were enrolled in this study. Study groups were as follows: Group 1; Hypofunctional healthy group (Group 1, n=15), Group 2; Hypofunctional periodontitis group (Group 2, n=15), Group 3; Normofunctional healthy group (Group 3, n=15) and Group 4; Normofunctional periodontitis group (Group 4, n=15). Clinical periodontal measurements (plaque index, gingival index and clinical attachment level) were recorded and dental plaque samples were taken. Results: Baseline clinical parameters were similar in between group 1 and group 3 and between group 2 and group 4 (p>0.05). But periodontitis groups have significantly higher plaque indexes, gingival indexes and clinical attachment levels than healthy groups (p0.05). Conclusions: Within the limits of this study, we found that four significant bacterial strains were changed in both hypofunctional healthy and hypofunctional periodontitis groups compared to normofunctional equivalents.