Türkiye'de kayıt dışı ekonominin işçi perspektifinde nedenleri, boyutları ve sonuçları üzerine bir inceleme
- Tez No: 454198
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CENK BUDAYAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kayıt dışı ekonomi, nedenleri, boyutları ve sonuçları, Unregistered economy, causes, extent and consequences
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Kayıt dışı ekonomi, en basit ifadesiyle gelir yaratan ve kamu otoritesinden gizlenen faaliyetler bütünü olarak tanımlanmakta olup, bir ülkede ekonomik göstergelerin gerçekleri doğru yansıtmamasına ve dolayısıyla hatalı ekonomik politikaların uygulanmasına neden olan faktörlerin başında gelmektedir. Kayıt dışı ekonomi, günümüzde sadece gelişmekte olan ülkeler açısından değil aynı zamanda gelişmiş ülkeler açısından da karşı karşıya kalınan en önemli sorunlardan birisidir. Nitekim Türkiye'de ekonomik faaliyetlerin önemli bir kısmının kayıt dışı olarak gerçekleştirildiği genel olarak kabul edilmektedir. Ülke ekonomileri açısından yarattığı olumsuz etki, kayıt dışı ekonomi olgusu ile mücadeleyi ve tedbirler alınmasını zorunlu hale getirmiştir. Bu çalışmada, Türkiye'de Kayıt dışı Ekonominin İşçi Perspektifinde Nedenleri, Boyutları ve Sonuçları ile ilgili bilgilere yer verilerek Türkiye'de kayıt dışı ekonomiyi azaltmaya yönelik çözüm önerileri üzerinde durulmuştur. Kayıt dışı ekonomi, ekonomik canlılığı beraberinde getirmektedir. Kayıt dışılığın ekonomi ve toplum üzerinde olumlu ve olumsuz olmak üzere birçok etkisi bulunmaktadır. İşsizlik, istihdam, kayıt dışı ekonomiyi kayıt altına almada en önemli araçlar arasında vergi politikaları ilk sıralarda yer almaktadır.Uygulamada kullanılan on sorudan oluşan görüşme formu oluşturularak Türkiye'de kayıt dışı ekonominin olumlu ve olumsuz etkileri incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The underground economy can be defined simply as a set of lucrative activities that are concealed from the public authorities in order to avoid tax and social security payments. This causes avoidance of the reflection of the realities of the economic indicators in the country accurately, which in turn lead to faulty implementation of economic politics. The underground economy is one of the important problems which is not only seen in developing countries but also in developed countries. Indeed, a significant portion of the economic activities performed in Turkey is generally considered that are performed informally. Due to the negative effects of the underground economy on the country, all countries fight and take precautions against underground economy. In this study, the solution methods to prevent underground economy in Turkey are revealed by considering the causes, extent, and consequences of the underground economy in Turkey. The positive and negative effects of underground economy on Turkish economy are tried to be revealed by using a form consisting of ten questions. Unemployment, employment, the informal economy to record the most important tools in tax policy is in the first place.Creating a conversation on the application form with questions used the unregistered economy in Turkey has attempted to examine the positive and negative effects.