Futbol ekonomisi; Spor Toto süper Ligin piyasa yoğunlaşma oranının (CR4 ve HHI) Avrupa'nın altı büyük liginin piyasa yoğunlaşma (CR4 ve HHI) oranın karşılaştırılması
- Tez No: 454199
- Danışmanlar: PROF. DR. SELİM ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Futbol Ekonomisi, Mikro Ekonomi, Piyasa Yoğunlaşma Endeksleri, Fubol economy, microeconomics, Market Concentration Indices
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Futbol; milattan önce 2697 yılında Çin imparatoru Huang-Ti askerlerine futbol oynatmasıyla başlayan ve yüzyıllarca yıl devam eden ve futbol ilk oynandığından savaş amaçlı askerlerin savunma, atak, savaş kondisyonunu ve savaş taktiklerini geliştirmek amaçlı oynanan oyundur.Türklerinde futbol geçmişi ilgili ilk bulgu ise 1072-1074 yıllarında Kaşgarlı Mahmut'un Divan-ı Lügati't Türk'te ''tepük'' olarak geçmektedir. Futbol başlarda askeri alanda kullanılsa da 19yy'da eğlence amacıyla oynanmaya başlanmıştır. Günümüzde ise yeşil sahalarda oynanan ve basit kurallarla oynanan oyun olmaktan çıkmıştır. Ekonominin bir alt dalı olma özelliğinde almıştır. Futbol bu haliyle ekonominin vazgeçilmezi olmuştur. Dijital yayın olanaklarıyla yeryüzünde üç milyardan daha fazla insana ulaşıp eşsiz bir Pazar haline gelmiştir.
Özet (Çeviri)
Football is a game that was began to B.C 2697 by Huang-Ti, Emperor of China, and it game was played for the first time,this main purpose were to defend, attack, tactics of war.So this game has continued centuries.The first football proof about Turkish is 'Tepük' word which was mentioned in teh book of Divan-ı Lügati't Türk that was written by Kaşgarlı Mahmut between 1072-1074.Even if football had began for the military purposes then it began to played for the entertaintment purposes.Todays, football is not played in the green field with the simple rules. İt goes beyond to this it became a lower branch of eceonomy so it become very ,important for economy.Thank to broadcasting, it became unique by reach more than 3 miliard people.