Spor eğitimi gören öğrencilerin, sosyal beceri, fiziksel benlik algısı ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Determine of relationship between social skill, physical self-perceptions and physical activity level of sports education students
  1. Tez No: 454266
  2. Yazar: EMRE MAKAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. ALİ ÖZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal beceri, fiziksel benlik algısı, fiziksel aktivite, Social skill, physical self-perceptions, physical activity level
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bartın Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmanın amacını; spor eğitimi gören öğrencilerin sosyal beceri, fiziksel benlik algısı ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışmaya toplam 453 (167 kadın, 286 erkek) Bartın Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu öğrencisi gönüllü olarak katılmıştır. Bu çalışmada sosyal becerinin belirlenmesinde sosyal beceri skalası kullanılırken, fiziksel benlik algısı skalası da fiziksel benlik algısının belirlenmesinde kullanılmıştır. Fiziksel aktivite düzeyinin belirlenmesinde ise fiziksel aktivite değerlendirme anketi kullanılmıştır. Spor eğitimi gören öğrencilerin sosyal beceri, fiziksel benlik algısı ve fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesinde, Pearson Product Moment Correlation katsayısı kullanılmıştır. Kadın ve erkeklerden elde edilen sosyal beceri ile fiziksel benlik algısı ve fiziksel aktivite değerleri arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak, çalışmadaki bulgular sosyal beceri ile fiziksel benlik algısı ve fiziksel aktivite düzeylerinin Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu'nda eğitim gören erkek ve kadın öğrenciler için önemli olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to determine of relationship between social skill, physical self-perceptions and physical activity level of sports education students. A total of 453 male and female (male=286, female=167) physical education students in Bartın University participated in this study voluntarily. In this study. Social skills evaluation scale were used for the determination of social skill and also physical self-perception profile scale were used for the determination of physical self-perception profile. The physical activity assessment questionnaire was used for the determination of physical activity level. Pearson Product Moment Correlation was used to determine the relationships between social skill, physical self-perceptions and physical activity level of sports education students. Results indicated significant positive correlations between social skill, physical self-perceptions and physical activity level of sports education students. As a conclusion, the findings of the present study indicated that social skill, physical self-perceptions and physical activity level play a important role of male and female students in school of physical education and sports.