Siyasal pazarlama uygulayıcıları olarak siyasi partilerin marka konumlandırma faaliyetleri üzerine bir uygulama: Gaziantep örneği
Political marketing and political marketing executive political parties as an application on activities of brand positioning: Gaziantep case
  1. Tez No: 454331
  2. Yazar: BÜLENT DEMİRAĞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET TAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Siyaset, pazarlama ve siyasal pazarlama, seçmen, marka ve konumlandırma, Politics, marketing and political marketing, voter, brand and brand positioning
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Siyasal pazarlamada amaç, seçmen ihtiyaç ve isteklerinin doğru tespit edilebilmesi, seçmenlere yönelik politikalar oluşturulması, uygulanması ve en nihayetinde siyasal süreçte sürdürülebilir bir seçmen memnuniyeti ve buna bağlı olarak seçmen sadakati oluşturulabilmesidir. Özellikle, aldığı oy oranına bakılmaksızın seçimlerde ikinci olan partinin seçimi kaybetmiş sayıldığı ve bu nedenle rekabetin acımasız boyutlarda yaşandığı politize oranı yüksek toplumlarda, rakiplerden farklılaşarak ön plana çıkmak siyasetin uygulayıcı aktörlerinden olan siyasal partiler için son derece önemlidir. Bu farklılaşmanın yaratılabilmesi için rakiplerin, pazarın ve diğer değişkenlerin iyi analiz edilmesi, pazarın bölümlendirilmesi, konumlandırmaya bağlı politikaların ve rekabete bağlı stratejilerin oluşturulması ve uygulanması çok önemlidir. Çalışmanın amacı, siyasi partilerin markalarının seçmen zihninde nasıl konumlandıklarının tespitinin yapılmasıdır. Bu kapsamda, Gaziantep ilinde oy kullanan seçmenlerden yüz yüze anket tekniği ile veriler toplanmıştır. Elde edilen veriler istatistiki analizlere tabi tutulmuştur. Bu kapsamda, bazı siyasi partilerin seçmen nazarında bilinirliğinin ve hatırlanırlığının rakiplerine oranla daha az olduğu sonucuna varılmıştır. Ayrıca, seçmenlerin parti sadakatleri ile ilgili önemli bilgiler elde edilmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. İlk bölümde giriş yapıldıktan sonra, ikinci bölümdeise politik pazarlama kavramı, gelişimi ve geleneksel pazarlamayla olan ilişkisinden bahsedilerek, politik pazarlama araçları üzerinde durulmuş, politik pazarlamayı etkileyen faktörler üzerinde de değerlendirmeler yapılmıştır. Ayrıca, siyasal marka ve kavramları, siyasal partilerin marka konumlama faaliyetleri üzerinde çalışılıp uygulanabilir stratejiler üzerine değerlendirmeler yapılmıştır.Üçüncü bölümde materyal ve yöntemden bahsedilmiştir. Son bölümde ise Gaziantep ilinde oy verme yeterliliğine sahip olan seçmenler üzerinde uygulamalı bir çalışma yapılmış, konunun teorik kısmı daha belirgin hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Starting from the concept of political marketing which form the subject of our study, it cannot be considered separately from the concept of political marketing. Because the purpose of political marketing, identified needs and wishes of voters properly and creation and implementation of policies aimed at convincing voters and eventually sustainable voter satisfaction in the political process and voter loyalty can be created accordingly. In particular, its vote age, regardless of the election as forfeit the selection of the party second, in so competition is brutal dimension is experiencing the politicization rate is high society, differentiation from the competitors and come to the fore is extremely important for political parties, one of the practitioners actor politics. Analyzing competitors, market and other variables and market segmentation, positioning and related policies to the creation of competition due to the implementation of the strategy is extremely important in order to creating that differentiation. The aim of the study is to determine how the political parties' brands are positioned in the electorate mind. Within this scope, face-to-face survey technique and data were collected from voters voting in Gaziantep province. The obtained data were subjected to statistical analysis. In this context, it has come to the conclusion that some political parties are less aware of the voters than their counterparts of recognition and remembrance. In addition, important information on voters' party loyalty has been obtained. The study of political marketing and to position of political parties in political marketing proses we do consists of four parts. The first part is entrance, and in the second part of the these, we study the concept of political marketing, development history, mentioning the correlation with traditional market and then political marketing tools. In addition, the assessment will be made on the concept of political marketing and electoral behavior of voters. In addition, political brand, brand positioning with emphasis on activities of political parties and feasible strategies for assessment are made. The third part is about material and method. In the last part of our study, for implementation of Gaziantep on voters to vote in the province are eligible to have tried to concretize the theoretical part of the subject.