Enflasyon ve işsizlikle mücadele yöntemleri ve çözüm önerileri: Türkiye örneği
Methods and solutions to combat inflation and unemployment: The case of Turkey
  1. Tez No: 454330
  2. Yazar: GÜLİSTAN ZENGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CUMA BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, İşsizlik, İktisat Politikaları, Türkiye Ekonomisi, Inflation, Unemployment, Economy Politics, Turkish Economy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Enflasyon ve işsizlik bir ekonominin belirli bir dönemdeki başarısının ölçülmesinde bakılan temel göstergelerin en önemlilerindendir. Bundan dolayı iktisat tarihinin her döneminde ekonomiler para, enflasyon, işsizlik ile yakından ilgilenmişlerdir. Bu çalışmada enflasyon ve işsizlik değişkenleri açıklanarak Türkiye'de bu sorunlarla mücadelede uygulanan ve uygulanmakta olan politikalar çerçevesinde bir değerlendirme yapılmıştır. Elde edilen bulgular sürdürülebilir bir ekonomik büyüme için enflasyon ve işsizlik oranlarının düşürülmesinin zorunlu olduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca çalışmada Türkiye'de enflasyon (tüfe), işsizlik rakamları, reel efektif döviz kuru ve m2 para arzı değişkenleri zaman serisi analiziyle 2005:1- 2014:5 dönemi aylık verileri kullanılarak araştırılmıştır. Çalışmada yöntem olarak birim kök testi yapılıp, Johansen eşbütünleşme analizi kullanılmıştır. Zaman serisinin durağan olduğu yapılan birim kök testleri sonucunda görülmüştür. Eşbütünleşme analizinde en fazla 1 de eşbütünleşme vardır. Enflasyon ile işsizlik arasında ters yönlü anlamlı bir ilişki görülmüşken, enflasyon ve döviz kuru arasında istatistikî olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır. Enflasyon ve m2 para arzı arasında aynı yönlü anlamlı bir ilişki olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Inflation and unemployment are the most important indicators that are measured to evaluate the success of an economy in a given period. Therefore, in every period of economic history, the economists were closely interested in money, inflation and unemployment. In this study, inflation and unemployment variables were explained and an assessment was made within the framework of the policies applied in the struggle against these problems in Turkey. Findings suggest that it is essential to reduce inflation and unemployment rates for a sustainable economic growth. In addition, it is investigated the relationship between inflation (CPI), unemployment rates, real effective exchange rate and m2 money supply variables in Turkey using the monthly data for the period 2005:1- 2014:5. In this study, it is utilized unit root test and Johansen cointegration analysis. The results of the unit root tests show that the time series are stationary. In cointegration analysis, there is at most 1 cointegration. There is a negative relationship between inflation and unemployment but, there is no statistically significant relationship between inflation and exchange rate. In addition, a significant positive relationship was found between inflation and m2 money supply.