Birinci basamak sağlık hizmetlerinde ebe- hemşirelik uygulamaları ve hukuki sorunlar
Midwifery and nursing practise and the matters of law in primary health care
- Tez No: 454335
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YAHYA DERYAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Hukuk, Sağlık Kurumları Yönetimi, Nursing, Law, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri, Ebelik, Hemşirelik, Hukuki Problemler, Primary Health Cares, Midwifery, Nursing, Matters of Law
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Birinci basamak sağlık hizmetleri; kişiye ve çevreye yönelik ilk kademede teşhis, tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin bir arada verildiği, kişilerin hizmete kolayca ulaşabildikleri sağlığın teşvikini, etkin ve yaygın sağlık hizmet sunumunu içermektedir.Türkiye'de birinci basamak sağlık hizmetleri Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonları ve Entegre İlçe Devlet Hastaneleri tarafından sunulmaktadır. Bu kurumlarda görev alan ebe ve hemşireler Sağlık Bakanlığının belirlemiş olduğu usul ve esaslar çerçevesinde sağlığı geliştirici ve koruyucu hizmetler ile ana çocuk sağlığı hizmetleri, üreme sağlığı hizmetleri, gebe ve bebek izlemleri, aşılama, bulaşıcı hastalıklardan korunma, yeni doğan tarama programı gibi birçok hizmetin yürütülmesinde görev almaktadır.Bu çalışmada ebe ve hemşirelerin görev ve sorumluluklarını yerine getirirken karşılaşabilecekleri hukuki sorunları ve çözüm yollarını değerlendirmeye çalıştık.
Özet (Çeviri)
Primary health cares included diagnosis, treatment, and rehabilitation which are serviced all together in the first stage for person and environment, encouragement of health and effective and widespread delivery health servicing which people easily achieve.Primary health cares offer in Turkey by family health center, community health center, 112 emergency health care stations, and integrated district state hospital. Midwife and nurses participates in these organizations run many services such as improving and protective health services, maternal and child health services, reproductive health services, maternal and infant monitoring, vaccination, prophylaxis for infectious diseases, and newborn screening program.We aimed to evaluate the legal problems which midway and nurses are faced during doing duty and responsibility and solutions of the problems in this study