Rize ilinde geleneksel halk hekimliği uygulamaları
Traditional folk medicine applications in Rize
- Tez No: 454383
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF ŞEBNEM DEMİRCİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Folklore
- Anahtar Kelimeler: Rize ili, halk hekimliği, hastalıklar, sağaltma yöntemleri, inanışlar, Rize province, folk medicine, diseases, methods of healing, beliefs
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 312
Özet
Halk hekimliği, doğayı tanımaya başlayan insanın kendini her türlü kötülükten ve hastalıktan koruma arayışı sonucunda meydana gelen sağaltma yöntemlerinin tümünü kapsar. Doğanın zenginliği, sözün büyülü gücü ve insanın inanma isteği bu koruma ihtiyacını zamanla büyük bir bilgi birikimine dönüştürmüştür. Söz konusu bilgi birikimi ile oluşan sağaltma yöntemleri gizli bir usta-çırak ilişkisi içerisinde nesilden nesile aktarılmıştır. Geçmişten bu yana devam eden bu yöntemler, insanların çaresiz kaldıkları durumlarda onlara umut ışığı olmuştur. Günümüzde sağaltma yöntemlerinin çoğu unutulmaya yüz tutmuştur. Amacımız söz konusu bilgileri kayıt altına almaktır. Bu nedenle Rize ili halk hekimliğine dair adet, inanma ve uygulamaları derleyerek sınıflandırmaya tabi tuttuk ve yapılışlarına göre değerlendirdik.
Özet (Çeviri)
Folk medicine contains all of methods of self-healing that people to define natüre as a result seeking prodection from kinds of evil and disease. The richness of natüre, the magical power of speech and request of a man to believe transformed this need for prodection into a great knowledge. Healing methods which are formed of relevant knowledge transferred from the generation to generation within the relationship of a master and an apprentice secretly. These methods that have been going on from past to present have become a silver lining for people who are desperate. Today most of the healing methods are forgotten. Our aim is record knowledge in question. Therefore we classified collecting traditions, beliefs and applications about folk medicine of Rize and evaluated according to their structure.