Dairesel olmayan yeraltı açıklıklarında duyarlığın analitik çözümlerle değerlendirilmesi
Evaluation of stability for non-circular underground openings by analytical solutions
- Tez No: 45442
 - Danışmanlar: PROF.DR. HASAN GERÇEK
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Elastik Çözümler, Yeraltı Kazıları, Dikdörtgen Açıklıklar, Aşın Gerilme Bölgeleri, Duraylığın Karşılaştırılması, Elastic Solutions, Underground Excavations, Rectangular Openings, Overstressed Regions, Comparison of Stability
 - Yıl: 1995
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 145
Özet
özet nm^m Yüksek Mühendislik Tezi DAİRESEL OLMAYAN YERALTI AÇIKLIKLARINDA DURAYLI?IN ANALİTİK ÇÖZÜMLERLE DE?ERLENDİRİLMESİ Melih GENİŞ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Hasan GERÇEK Temmuz 1995, 146 sayfa. Dairesel olmayan yeraltı açıklıklarında, ikincil gerilmelerin duraylığa etkisinin karşılaştırılması için bir yaklaşım geliştirilmiştir. Öncelikle, çeşitli geometrilerdeki yeraltı açıklıklarının çevresinde oluşan elastik ikincil gerilmelerin hesaplanması için kullanılan analitik bir çözüm yöntemi tanıtılmıştır. Söz konusu çözüm, düzlem elastisitenin karmaşık değişkenler yöntemi ve açıkorur gönderim tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Sunulan çözüm, herhangi bir genişlik/yükseklik oranına sahip elips, ovaloid veya dikdörtgen şekilli yeraltı açıklıklarının düzlem birim şekil değiştirme çözümlemesidir. Sonra, açıklığı çevreleyen kaya kütlesi için çeşitli yenilme ölçütleri göz önünde bulundurarak, açıklık çevresindeki aşın gerilme bölgesi belirlenmiştir. Ayrıca, açıklıklar çevresinde çeşitli geometrilerde ıuÖZET (devam ediyor) ve çeşitli koşullarda beklenen duraylıklarm karşılaştırılması için basit bir niceliksel indis (IOZ: aşın gerilme bölgesi indeksi) tanımlanmıştır. Bu yaklaşım kullanılarak, yeraltı açıklığı çevresindeki aşın gerilme bölgesinin şekli ve büyüklüğüne etkileyen bazı faktörlerin (örneğin; açıklık geometrisi, birincil gerilme alanı, kaya kütlesi dayanımı) incelenmesi mümkün olmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis EVALUATION OF STABILITY FOR NON-CIRCULAR UNDERGROUND OPENINGS BY ANALYTICAL SOLUTIONS Melih GENİŞ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Graduate School of Natural Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof.Dr. Hasan GERÇEK July 1995, 146 pages. An approach has been developed for comparing the effect of induced stresses on the stability of non-circular underground openings. Firstly, an analytical solution, which is used for calculation of elastic induced stresses occurring around underground openings having various geometries, has been introduced. It has been obtained by using the complex variable method of plane elasticity and the conformal mapping technique. The solution is the plane-strain analysis of elliptical, ovaloidal or rectangular underground openings with any width-to-height ratio. Then, the overstressed region around the opening has been determined by considering various failure criteria for the rock mass surrounding the opening. Also, a simple quantitative index (i.e. IOZ: index of overstressed zone) has been described for comparing the expected stabilities of openings with variousABSTRACT (continued) geometries and under various conditions. By using this approach, it has been possible to study the effects of some factors (e.g. opening geometry, in-situ stress field, rock mass strength) affecting the shape and size of the overstressed regions around the openings.