Bartın yöresinde kavaklarda zarar yapan böcekler
İnsect damage on poplar trees in Bartın area
- Tez No: 45443
 - Danışmanlar: PROF.DR. HASAN ÇANAKÇIOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kavak, Kavak böcekleri, zarar, tanım, yayılış, biyoloji, tür, Populus, Poplar insects, damage, identification, distribution, biology, species
 - Yıl: 1995
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 48
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BARTIN YÖRESİNDE KAVAKLARDA ZARAR YAPAN BÖCEKLER Azize TOPER Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Ana bilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hasan ÇANAKÇIO?LU Temmuz 1995, 38 Sayfa. Bu çalışma, dünya'da ve yurdumuzda Kavak hammaddesine verilen büyük önem nedeniyle ele alınmıştır. Çalışmada yararlanılan materyallerin toplanma ve laboratuvarda yetiştirilmesinde en ileri yöntemler kullandmışür. Tespit edilen böcek türlerinin tanımlarında da son kaynaklardan yararlanılmıştır. Çalışmalar sonunda Baron yöresinde Kavak'larda zarar yapan 16 tür saptanmıştır. Bu türler 4 takım ve 10 familyaya dahildir. Orthoptera takımından Gryllus desertus Pallas ile Grylîotalpa grylhtaîpa (Linnaeus); Homoptera takımından Chaitophorus uıÖZET (devam ediyor) popuîeti (Panzer), Ch. tremulae Koch, Ch. versicolor Koch, Pemphigus bursarius (Linnaeus), P. immunis Buckton, P. protospirea Lichtenstein; Coleoptera takımından Chrysomela populi Linnaeus, Crepidodera aurata (Marsham), C. aurea (Geoffroy), Byctiscus betulae Linnaeus ve Lepidoptera takımından Hyphantria cunea (Drury), Lymantria dispar (Linnaeus), Centra vinula (Linnaeus), Archips xylosteana (Linnaeus) türleri tespit edilmiştir. Çalışmada adı geçen türler içinde bugün için yörede önemli zarar yapanlar mevcut değildir. Yalnız bu türlerden Pemphigidae familyasından Pemphigus immunis Buckton ve P. protospirea Lichtenstein, Curculiönidae familyasından Byctiscus betulae Linnaeus ve Lymatriidae fanriryasından Lymantria dispar (Linnaeus) gelecek için önemli görülmüşlerdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis INSECTS DAMAGE ON POPLAR TREES INBARTTNAREA Azize TOPER Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Hasan ÇANAKÇIO?LU July 1995, 38 pages. This study is carried out, because the importance of Poplar materials in Turkey, and also in the world. For collection of our materials in the field, and for breeding them in laboratory we used the last modern methods. Also for identification of our insects species, we give attantion to the last publications. At the end of our study in Bartin area, we found out 16 insects species on Poplar trees. These are belong to four orders, and ten family. These species are given below. Order Orthoptera: Gryilns desertus Pallas, Gryllotalpa gryllotalpa (Linnaeus); Order Homoptera : Chaitophorus populeti (Panzer), Ch. tremulae Koch,ABSTRACT (continued) Ckversicohr Koch, Pemphigus bursarius (Linnaeus), P. immunis Buckton, P. protospirea Lichtenstein; order Coleoptera: Chrysomela populi Linnaeus, Crepidodera aurata (Marsham), C. aurea (Geoffroy), Byctiscus betulae Linnaeus; order Lepidoptera: Hyphantria cunea (Drury), Lymantria dispar (Linnaeus), Centra vinula (Linnaeus), Archips xylosteana (Linnaeus). We have not found out very harmful insect among the pest species that damage Poplar trees in Bartın area. But, our study suggests that we must give attention to some species which are seemed important for the future. For example, Pemphigus immunis Buckton and P. protospirea Lichtenstein (Pemphigidae); Byctiscus betulae Linnaeus (Curculionidae); Lymantria dispar Linnaeus (Lymatriidae).