Sosyal bilgilerde sosyal sorumluluk bilinci kazandırma: Belirli gün ve haftalara ilişkin öğretmen görüşleri
Stimulate awareness about social responsibility in social studies: Teacher views on special days and weeks
  1. Tez No: 454428
  2. Yazar: LEYLA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKKI YAZICI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Sosyal Bilgiler, Sosyal Sorumluluk Bilinci, Belirli Gün ve Haftalar, Öğretmen Görüşleri, Social Studies, Social Responsibility, Special Days and Weeks, Teacher Feedback
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışma ile Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin öğrencilere sosyal sorumluluk bilinci kazandırmada belirli gün ve haftalardan yararlanmaya ilişkin görüşlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu çalışmada cinsiyet, hizmet yılı, öğrenim durumu ve görev yapılan okulun bulunduğu yerleşim birimi gibi bazı değişkenlerin katılımcılar üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu araştırmaya Manisa ilinde bulunan ve 198 ortaokulda görev yapan sosyal bilgiler öğretmenlerinden oluşan toplam 338 kişi katılmıştır. Sosyal Bilgiler öğretmenlerinin sosyal sorumluluk bilinci kazandırmada belirli gün ve haftalardan yararlanmaya ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan 23 maddelik bir anket geliştirilmiştir. Uygulanan anket sonucunda elde edilen veriler, istatistik program kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın amaçlarına uygun olarak, araştırmaya katılan öğretmenlerin kişisel bilgileri, yorumları ve görüşlerini betimlemek için frekans (f), yüzde (%) hesaplamaları uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan anketin yapı geçerliliğini belirlemek amacıyla faktör ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Faktör yükü 0.45' in altında olan ve uygun görülmeyen maddeler çıkarılmıştır. KMO değeri .66 bulunmuş, güvenirlik çalışması için hesaplanan iç tutarlılık katsayısı (Cronbachalpha) değerinin α=0.85 olduğu görülmüştür. Yapılan güvenirlik çalışmalarına ilişkin bulgular, anketin güvenilir bir yapıya sahip olduğunu göstermektedir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, sosyal bilgiler öğretmenlerinin sosyal sorumluluk bilinci kazandırmada belirli gün ve haftaların etkili olduğu düşüncesinde oldukları sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca; sosyal bilgiler dersinde öğrencilere sosyal sorumluluk bilinci kazandırmada belirli gün ve haftalar hakkındaki öğretmen görüşlerinin cinsiyet, hizmet yılı, öğrenim durumu, görev yeri değişkenlerinde bazı farklılıklar olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
With this study, social studies teachers are aimed to determine the views on benefiting from Special Days and Weeks to stimulate awareness of students about social responsibility. In addition, impacts of some variables as gender, education level, years of service, accommodation unit on participants were also examined in this study.A total of 338 people, who are located in Manisa province and consist of the social studies teachers working in 198 secondary schools, have participated in this research.A 23 item scale prepared by the researcher has been developed in order to determine social studies teachers' views on benefiting from Special Days and Weeks to create responsibility. The data obtained by using surveys were analyzed by using statistics program. Frequency (f) and percentage (%) calculations were performed to describe the personal information, comments and the views of the teachers surveyed for the purposes of the research. Factor and reliability analyzes were performed in order to determine the construct validity of the scale used in the study. Materials whose factor loading are below 0.45 and inappropriate are removed. KMO value was found .66 and the value of internal consistency coefficient (Cronbach Alpha) that is calculated for reliability of the study was found as α = 0.85. Findings related to material reliability studies show that the scale has a reliable structure According to the results of the survey, it is observed that Special Days and Weeks are effective for social studies teachers to create awareness about social responsibility. Therefore, there are some differences in sex, years of service, education level and positions variables of teachers' views about Special Days and Weeks on gaining social responsibility in social studies lessons.