Orff çalgılarının anasınıfı çağındaki çocukların ritim becerilerinin geliştirilmesi üzerindeki etkisi
The effect of making children at the nursery age use orff instruments on developing their rhythm skills
- Tez No: 454497
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ TOPTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Müzik, Education and Training, Music
- Anahtar Kelimeler: Gelişimsel Dönemler, Aktif Öğrenme Yaklaşımları, Orff Eğitimi ve Orff Çalgıları, Developmental Periods, Active Learning Approaches, Orff Education and Orff instruments
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Orff yöntemi, 5 ve 6 yaş sınırından itibaren çocuklarda ritim becerilerini geliştirmeye yönelik bir eğitimdir. Bu yöntemle amaçlanan çocuklar eğlenerek müziği öğrenmeleri, doğaçlamayla birlikte yaratıcılık durumlarının geliştirilmesi, basit ritim çalgılarıyla müziğe eşlik etmeleri, belli bir disiplin altında gruba ait olma duygusunu, mantıksal düşünme ve dil becerilerini geliştirmek amaçlanmaktadır. Okulöncesi dönemde verilen müzik eğitimi ile çocuğun bilişsel duyuşsal ve psikomotor becerileri gelişerek ilköğretim basamağına zemin hazırlamaktadır. 5-6 yaş aralığındaki çocukların kişilik gelişimine katkıda bulunarak kendini daha iyi bir şekilde ifade edebilmesi amacıyla uzman kişiler tarafından uygulanan Orff yöntemini anlattığımız çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Çalışmamızın ilk bölümünde literatür taraması yapılarak çocuğun gelişimsel dönemleri, müziğin çocuk üzerindeki etkileri, müzikte aktif öğrenme yaklaşımları ve Orff yöntemi incelenmiştir. Çocuğun gelişimsel dönemleri kişisel gelişimle ilgili temel kuramlardan yola çıkılarak incelenmiş ve çocuk gelişimindeki evreler müzik eğitimi ile ilişkilendirilerek açıklanmıştır. Araştırmadan elde edilen sonuca göre okulöncesinde çocukların gelişim dönemlerine önem verilerek ilgi ve becerilerine göre planlar oluşturulmalı, anasınıfı öğretmenleri çocukların ders içerisindeki etkinliklerde gönüllü ve aktif olmalarını sağlamalıdır. Orff yöntemindeki etkinlikler çocukların yaş, hazırbulunuşluk düzeyleri, olgunlaşma süreçleri dikkate alınarak gerçekleştirmelidir. Anasınıfı öğretmenleri derslerinde Orff yöntemini öğretirken basit ritimli kalıplara yer vermeli ve Orff çalgılarından çocukların en iyi şekilde yararlanmalarını sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
The Orff method is training for developing the rhythm skills of children starting from the age limit of 5 and 6 years. With this method, it is aimed that children learn music while having fun, develop their creativity status together with improvisation, that they accompany the music with simple rhythm instruments, and develop the sense of belonging to a group under a certain discipline, logical thinking and language skills. With the music education given in the preschool period, the cognitive affective and psychomotor skills of a child develop and provide the basis for the elementary school step. Our study, in which we explained the Orff method that is applied by experts for children in the 5-6-year age range to express themselves better by contributing to their personality development, consist of five sections. In the first section of our study, the developmental periods of a child, the effects of music on a child, the active learning approaches in music and the Orff method were examined by carrying out a literature review. The developmental periods of a child were examined on the basis of the basic theories related to the personal development and the phases in the child development were explained by associating them with the music education. According to the results of the study, plans should be created in line with the interests and skills of children in the preschool period by paying attention to their developmental periods, nursery teachers should ensure that children are willing and active in the activities in the class. The activities in the Orff method should be carried out by taking the age, preparedness levels, and maturity processes of children into consideration. Nursery teachers should include simple rhythm patterns while teaching the Orff method and ensure that children benefit from the Orff instruments in the best way during the classes.