Hastane cerrahi ve dahili polikliniklerinin JCI akreditasyon standartlarına uygunluğunun değerlendirilmesi
Evaluation of hospital surgical and internal polyclinics appropriateness to JCI accreditation standarts
- Tez No: 454563
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEZİHA TÜFEKCİ, DOÇ. DR. ELİF DİKMETAŞ YARDAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, Hospitals, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Hizmetleri, JCI, Kalite, Akreditasyon, Sağlık Hizmetlerinde Akreditasyon, Health Services, JCI, Quality, Accreditation, Health Services Accreditation
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu çalışmanın amacı, hastane cerrahi ve dahili polikliniklerinin JCI Akreditasyon Standartlarına uygunluğunun değerlendirilmesidir. Çalışmada anket yöntemi kullanılmıştır. Kullanılan anket formu iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde bağımsız değişkenler yer almaktadır. İkinci bölüm için çalışmaya katılan araştırmacı, kalite birimi çalışanı ve hastane çalışanlarına uygulanan anketin hazırlanmasında“JCI Ayaktan Bakım Alan İncelemesi Standartları”83 soruluk maddeden oluşmaktadır. Bu sorular Türkçe'ye çevirisi yapılmıştır. Uzman görüşleri alınarak 25 maddeye düşürülmüştür. Çalışmada, anketi değerlendirenlerin ifadelere vermiş olduğu skorlar 5'li likert yöntemi ile değerlendirilmiştir. Polikliniklerden eşit sayıda kullanılabilir 13 anket çalışmaya alınarak araştırma yöntemleri açısından yansızlık ortaya konulmuştur. Poliklinik çalışanlarının yanı sıra, araştırmacı görüşlerini ortaya koymak amacıyla JCI akreditasyon standartlarının farkındalığı ve yeterliliği ile ilgili literatür taraması yaparak gözlemci görevini üstlenmiş ve her poliklinik için ayrı ayrı anket değerlendirmesi yapmıştır (n=29). Ayrıca kalite birimi çalışanlarının da her poliklinik için ayrı ayrı yaptıkları anket değerlendirmesi araştırmaya dahil edilmiştir (n=174). Çalışma Ağustos 2014-Şubat 2015 tarihleri arasında yapılmıştır. Çalışmanın evrenini 400 yataklı Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi cerrahi ve dahili poliklinik çalışanları (n=411) oluşturmaktadır. Çalışmada örneklem seçilmemiş olup, %91,73 (n=377) hastane çalışanına ulaşılabilmiştir. Çalışmada kullanılan anketteki toplam 25 maddenin cronbach alpha güvenirlik katsayısı 0,955 olarak bulunmuştur. Çalışmada elde edilen veriler SPSS for Windows 21.0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışanların eğitim durumuna, görevine, kadro durumuna, kurumda çalışma süresine göre algıladıkları JCI akreditasyon standartlarına uygunluk değerlendirmeleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Çalışmaya katılan değerlendirmecilere göre JCI akreditasyon standartlarına uygunluk değerlendirmeleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur. Çalışmanın sonuçları, gelecekteki çalışmalara yol göstereceği ve ayrıca sağlık politikası yöneticilerine rehberlik edeceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research, it is aimed that evaluation of hospital surgical and internal polyclinics appropriateness to JCI accreditation standarts. In this research, questionnaire method was used. Questionnaire has two parts. In the first part, independent variables were featured. In the second part, for preparation of the questionnaire applied to researchers, quality unit employees and hospital staff involved in the research, 83 items were created through“JCI Outpatient Care Area Review Standards”. These questions have been translated to Turkish. By seeking the opinion of expert, it was reduced to 25 items. In the research, partipicants scores were evaluated by 5-likert type scale. It was presented in terms of researching methods objectivity by picking applicable equal number of questionnaires from polyclinics. Besides polyclinics employees, researcher made the analysis of questionnarie separately for each polyclinic and she assumed observer mission by scanning literature in order to present her opinion related to JCI accrediation standarts awareness and proficiency (n=29). Furthermore, analysis of questionnarie was also included in the research for each polyclinics separately by quality unit employees (n=174). The research was conducted between August 2014-February 2015. Research population constitute surgical and internal polyclinics employees (n=411) from 400-bed Samsun Training and Research Hospital. In the research, any sample was selected and %91,73 (n=377) of hospital staff could be reached. Cronbach's alpha reliability coefficient was 0.955 of 25 items in questionnarie were found highly reliable. The data obtained were analyzed using SPSS for Windows 21.0 program. In terms of education level, duty, personel status and experience, significant differences were found between employees appropriateness assessment to JCI accreditation standards. According to assessors participating in the research, significant differences were found between appropriateness assessments to JCI accreditation standards. It is thought that the results of the research will lead to future researches and findings of the research are expected to provide guidance to health policy administrators.