Hegemonik erkeklik ve eşcinselliğe yönelik tutumlar (Üniversite öğrencileri üzerine bir araştırma)
Hegemonic masculinity and attitudes toward homosexuality a study upon univerty students
  1. Tez No: 454562
  2. Yazar: AZİZE KARA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVDET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Eşcinsellik, Heteroseksüellik, Homofobi, Transgender, Hegemonik erkeklik
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırmada çok tartışılan ve uzun yılar tartışılmaya devam edilecek olan eşcinsellik olgusu, hegemonik erkeklik odağında üniversite öğrencileri odağında araştırılmıştır. Eşcinsellikle ilgili görüşleri etkileyen birçok faktör vardır. Sahip olunan aile, yaşanılan çevre, kazanılan dini ve ideolojik fikirler, çalışma ortamı, içinde yaşanılan ülkenin eğitim yapısı vb. pek çok faktör herhangi bir konu hakkındaki tutumu etkilemektedir. Bu nedenle üniversite öğrencilerine eşcinsellik olgusu ve hegemonik erkeklik hakkındaki görüşleri sorulurken yukarıda sıralanan faktörler de sorulmuş ve bu şekilde örneklem grubunun yapısı derinlemesine incelenmiştir. Araştırma bulguları sonucunda görüşmecilerin çoğu ideolojik olarak kendini milliyetçi ve dindar olarak tanımlamışlardır. Görüşmeciler hegemonik erkeklik göstergelerinden özellikle korumacı, sert ve heteroseksüel erkek modeli hakkındaki fikirlere katılmış, bu şekilde olan erkek modeli kendileri tarafından kabul edilmiştir. Homofobi açısından son derece katı bir tutum gözlenmiştir. Özellikle görüşmecilerin eşcinsel bir çocuk ya da kardeşe sahip olma durumunda ya da eşcinsel biriyle yakın teması gerektiren mekânı paylaşma konusunda katılımcıların oldukça katı düşüncelere sahip oldukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this survey, homosexuality fact that has been still discussed and will be discussed for long years has been worked, and also it's been asked to university students who are in the focus of hegemonic masculinity. The university students' views and ideas are taken into consideration very much because of they are seen as pushing power of the society in many issues like reaching information and being aware of differences, especially change. There are many factors effecting a persons' ideas about an any issue. In a better expression the ideas of an individual aren't perceptions or innate and never changing ideas. The family the environment, religious and ideological thoughts, working sites environments, the country's education system etc. are all effecting person's attitude in whichever issue .So, while the university students are asked about homosexuality fact and hegemonic masculinity the factors above are also asked and sample groups are investigated deeply. Ideologically most of the interviewers have defined themselves as nationalist regiously they are religious but they have defined themselves as person sometimes performing their rituals. The interviewers agreed with the ideas of hegemonic masculinity indicators especially with ones which are protector, hard, heterosexual man model and such mans are accepted by them. It has been seen that they have hard attitudes about homophobia. Especially interviewers have showed hard reactions about having a homosexual sibling or child or sharing an environment with a homosexual. Key Words; Homosexuality, Heterosexuality, Homophobia, Transgender,Hegemonic, Masculinity.