Dünya Expo alanlarında sanat yapıtları ve EXPO 2016 Antalya örneği
Art works in world Expo site and of the example EXPO 2016 Antalya
- Tez No: 454573
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. HANİFE YÜKSEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Sanat Tarihi, Fine Arts, Art History
- Anahtar Kelimeler: Expo, art, theme
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 855
Özet
“Dünya Expo Alanlarında Sanat Yapıtları ve EXPO 2016 Antalya Örneği”başlıklı çalışmada, ticaret tarihi, ticari mekânlar incelenmiş, dünya fuarları sanatsal uygulamalarında görülen değişimler, süreç içerisinde kendi karekteristik özelliklerini kazanması ve bunların EXPO 2016 Antalya sanatsal uygulamalarına nasıl yansıdığı irdelenmiştir. Çalışmanın birinci bölümde avcılık ve toplayıcılık sonrası üretimle başlayan ilk alış verişten itibaren ticaretin tarihçesi, pazar yerlerinden fuarlara, fuarlardan Expo'lara dönüşümü incelenmiştir. Expo'ların gelişim süreci ele alınarak Expo tarihi anlatılmıştır. Expolardaki Türk pavyonları ve pavyonlarda sunulan öğeler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde EXPO 2016 Antalya adaylık, ön hazırlık, uygulama ve hâlihazır durumu irdelenmiş, EXPO 2016 Antalya projesi detayları ile anlatılmıştır. Çalışmanın üçüncü bölümünde EXPO 2016 Antalya kapsamında yapılan sanatsal çalışmalar, tema ile uyumları, bulundukları çevre ile ilişkileri ve nedenleri hakkında bilgi verilmiştir. Sonuç olarak Expo kavramı ve tarihsel süreçleri içerisinde sanat eserleri incelenmiş, EXPO 2016 Antalya örneği sanatsal çalışmaları ve çalışmadan elde edilen bulgular paylaşılmıştır. Anahtar sözcük: Expo, sanat, tema
Özet (Çeviri)
In the work titled“Art works in the World Expo Areas and The Example of EXPO 2016 Anltalya”, the trade history and commercial spaces are examined and the changes seen in the art fairs of world fairs, how they gained their characteristic in the process and how they reflected on EXPO 2016 Antalya artistic practices are shared In the first part of the study, the transformation of the history of trade, fairs from the market place to the Expo from fairs are examined from the first trading, which started with production after hunting and gathering. Expo's history is explained by considering the development process of Expo. The Turkish pavilions at the Expo and the items presented at the pavilions are examined. In the second part of the work, EXPO 2016 Antalya candidacy, it's preliminary preparation, implementation and the current status are examined and EXPO 2016 Antalya project is explained in detail. In the third part of the work, information about the artistic works, the harmony with the theme, the relationship with the environment and the reasons of EXPO 2016 Antalya are shown. As a result, the works of art are examined within the concept of Expo and its historical processes, artistic works of EXPO 2016 Antalya and findings obtained within the works are shared.