İletişim fakültesi öğrencilerinin benlik saygısı düzeylerinin değerlendirilmesi ve devlet üniversitesi ile vakıf üniversitesi öğrencilerinin bu bağlamda karşılaştırılması
Evaluation of self esteem level of faculty of communication students and in this contexs comporison with state university and foundation university students
- Tez No: 454637
- Danışmanlar: PROF. DR. EMEL KARAYEL BİLBİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Psikoloji, İletişim Bilimleri, Public Relations, Psychology, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: benlik saygısı, eleĢtiriye duyarlılık, insanlara güven, tartıĢmalara katılabilme, self respect, sensitivity to criticism, trusting to others, being able to join discussions
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kişilerarası İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
KarĢılıklı sağlıklı bir iletiĢim kurabilmenin ilk Ģartı insanın kendi kendini tanıması ve benlik saygı düzeyinin yüksek olmasıdır. Buradan hareketle üniversitelerin iletiĢim fakültelerinde okuyan öğrencilerin benlik saygısı düzeylerinin belirlenmesinin büyük öneme sahip olacağı düĢünülmektedir. GerçekleĢtirilen bu çalıĢmada iletiĢim fakültesi öğrencilerinin benlik saygısı düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıĢtır. Bu amaç doğrultusunda Ġstanbul ilinde bulunan 7 farklı üniversitede 2015-2016 öğrenim yılında kayıtlı 467 üniversite öğrencisinin görüĢlerine baĢvurulmuĢtur. Öğrencilerin benlik sayısı düzeyleri Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği kullanılarak belirlenmiĢtir. AraĢtırma yüz yüze anket yöntemi kullanılarak gerçekleĢtirilmiĢtir. AraĢtırmada elde edilen veriler IBM SPSS 21 paket programı kullanılarak çözümlenmiĢtir. Verilerin çözümlenmesi sürecinde bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi, regresyon analizi ve korelasyon analizinde yararlanılmıĢtır. AraĢtırmadan elde edilen bulgulara göre ĠletiĢim Fakültelerinde öğrenim gören öğrencilerin benlik saygısının yüksek derecede olduğu, insanlara orta düzeyde güven duydukları, eleĢtiriye çok duyarlı oldukları, kiĢiler arası iliĢkilerde az tehdit hissettikleri ve tartıĢmalara katılabilme derecelerinin orta düzeyde olduğu sonucuna varılmıĢtır. Aylık gelir durumun, yaĢ ve anne öğrenim düzeyi değiĢkenlerinin özgüven düzeyi üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığı görülmüĢtür. Diğer taraftan, yaĢanılan yer ve üniversite türü değiĢkenleri açısından anlamlı düzeyde etkinin olduğu bulunmuĢtur. Benlik saygısı ile insanlara güven duyma, eleĢtiriye duyarlılığı, kiĢiler arası iliĢkilerde tehdit hissetme ve tartıĢmalara katılabilme becerisi düzeyleri arasında anlamlı düzeyde iliĢki bulunduğu tespit edilmiĢtir. Elde edilen bu bulgular ilgili alan yazın ıĢığında tartıĢılmıĢtır.
Özet (Çeviri)
The first condition for forming a healty communication is being a person knowing himself/herself, and high level of self respect. From this point, it is contemplated that to determine the self respect levels of students enrolled to Communication Faculties of Universities have an enormous importance. In this it was aimed to determine self respect levels of Communication Faculty students. For this aim, the views of 436 university students enrolled to 8 different university located in Istanbul were being collected in 2015-2016 education year. The self respect levels of students was determined by using Rosenberg Self Respect Scale. The study was conducted by face to face interviews technique. The data collected for he study were analyzed by using IBM SPSS 21 package program. During the process of data analysis, independent group t test, one way analysis of variance, regression analysis and correlation analysis were utilized. Acccording to the findings obtained in the study, it was concluded that self respect level of students enrolled to communication faculties were faund to be high, having a moderate level of trust to other people, high level of sensitivity to criticism, feeling of low level of thread during interpersonal relationships and moderate level of ability to joining to discussions. Montly income, age and maternal education level variables were found to have no effect on self respect. On the other side, in terms of the type of residence and the type of university variables, it was found to have a significant effect. I was found that there is a significant relationship between self respect and trusting to other people, sensitivity to criticism, feeling of thread for interpersonal relationships and ability to join discussions. These obtained findings were discussed in the light of relevant literature.