Öğretmen adaylarının bilişsel ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi
Teachers exami̇ned the cogni̇ti̇ve and metacogni̇ti̇ve self regulati̇on strategi̇es i̇n terms of several vari̇ables
- Tez No: 454696
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL DUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Biliş, bilişsel strateji, bilişüstü öz düzenleme stratejisi, Cognition, cognitive strategy, meta-cognitive self-regulation strategy
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Bu araştırma, öğretmen adaylarının bilişsel ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim Fakültesi oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise bu evrenden seçilen 2013-2014 eğitim öğretim yılı güz döneminde Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği, Fen ve Teknoloji ve Sosyal Bilgiler Anabilim Dalı'nda öğrenim görmekte olan 1. ve 4. sınıf toplam 242 öğretmen adayından oluşan oransız küme örneklemi oluşturmaktadır. İlişkisel tarama modeli uygulanan araştırmadaki birinci alt problem ile öğretmen adaylarının cinsiyet değişkenine göre, ikinci alt problem ile öğretmen adaylarının sınıf değişkenine göre, üçüncü alt problem ile öğretmen adaylarının bölüm değişkenine göre bilişsel ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinde anlamlı bir farklılığın bulunup bulunmadığını, dördüncü alt problem ile öğretmen adaylarının bilişsel ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinden tekrarlama, ayrıntılandırma, organizasyon, eleştirel düşünme ve bilişüstü öz düzenleme stratejileri arasında anlamlı bir farklılığın bulunup bulunmadığını belirlemek amaçlanmıştır. Araştırmada öğrencilerin bilişsel ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinin belirlenmesi amacıyla Pintrich, Smith, Garcia ve McKeachie(1991)'nın geliştirdiği, dilsel eşdeğerlik, geçerlik ve güvenirlik çalışmalarını Altun ve Erden (2006)'in yaptığı“Öğrenme için Motive Edici Stratejiler Ölçeği”kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi için Aritmetik Ortalama, Standart Sapma, Yüzde ve Frekans, Kolmogorov- Smirnov ve Shapiro Wilk Testi, Mann Whitney UTesti, Kruskal Wallis H-Testi ve Korelasyon Testi analiz teknikleri kullanılmıştır. Birinci alt probleme yönelik elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının tekrar ve eleştirel düşünme stratejilerinde cinsiyete göre anlamlı bir farklılık görülmediği sonucuna varılmıştır. Ayrıntılandırma, organizasyon ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinde ise cinsiyete göre kadın öğretmen adayları lehine anlamlı bir farklılık görülmektedir. İkinci alt probleme yönelik elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının bilişsel ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinde sınıf değişkenine göre anlamlı bir farklılık görülmemiştir. Üçüncü alt probleme yönelik elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının bilişsel ve bilişüstü öz düzenleme stratejilerinde bölüm değişkenine göre anlamlı bir farklılık görülmüştür. Dördüncü alt probleme yönelik elde edilen bulgulara göre, öğretmen adaylarının tekrar stratejileri ile ayrıntılandırma stratejileri arasında, ayrıntılandırma ile organizasyon stratejileri arasında, organizasyon stratejileri ile eleştirel düşünme stratejileri arasında, eleştirel düşünme stratejileri ile bilişüstü öz düzenleme stratejileri arasında doğru yönlü (pozitif) bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research has been conducted with the aim of investigating the cognitive and metacognitive self-regulation strategies of teacher candidates in terms of different variables. There search sample consists of a total of 242 freshmen and senior year teacher candidates attending Mugla Sıtkı Kocman University, Faculty of Education, Primary School, Science and technology and Social Sciences Teaching Departments. It is aimed to determine whether there is a significant difference in cognitive and metacognitive self-regulation strategies or not according to gender variables of teacher candidates with the first sub-problem; whether there is a significant difference in cognitive and meta cognitive self-regulation strategies or not according to class variables with the second sub-problem; there is a significant difference in cognitive and meta cognitive self-regulation strategies or not according to branch variables with the third sub-problem and whether there is a significant difference between repetition, elaboration, organisation, criticial thinking, cognitive and metacognitive selfregulation strategies or not with the fourth sub-problem in the research where relational screening model has been employed and the results are presented. To identify the cognitive and meta cognitive self regulation strategies of the students, linguistice quivalence, validity, reliability studies which were developedby Pintrich Smith and McKeachie (1991) and“Motivating Strategies Scalefor Learning”done by Altun and Erdem areused in this research. To analyze the datas from the research; aritmetic meaning,standart deviation, percentum, frequency, Kolmogorov-Smirnovand Shapiro Test, The U-Test of Mann Whitney, The H- Test of Kruskal Wallis and Correlation Test analysis techniques are used in the research. According to the findings obtained for the first sub-problem, has been observed a significant difference according to gender in repetition and critical thinking strategies of teacher candidates. Howover in the elaboration, organisation and meta cognitive self-regulation strategies, has been observed a significant difference one's favour of woman teacher candidates according to gender. According to the findings obtained for the second sub-problem, a significant difference in cognitive and metacognitive self-regulation strategies hasn't been observed according to classroom variables of teacher candidates. According to the findings of the analysis results obtained for the third subproblem, a significant difference in cognitive and meta cognitive self-regulation strategies hasn't been observed according to branch variables of teacher candidates. According to the findings obtained for the fourth sub-problem, there is a significant relationship between repetition strategies and elaboration strategies; elaboration strategies and organisation strategies; organisation strategies and critical thinking strategies, critical thinking strategies and meta-cognitive self-regulation strategies of teacher candidates.