Sarf ve nahiv açısından Kur'an'da 'udûl
The odool in the Quran from the perspective of Arabic morphology and grammar
  1. Tez No: 454745
  2. Yazar: MURAT TALA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET TASA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Kurân, Kur'an ve Üslûp, Udûl, Dil sapması, Üslûp ve Anlam, Sarf, Nahiv, Quran, Quran and Style, Language Deviation, Morphology, Arabic Grammar, Style and Meanig
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Arap Dili ve Belagatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 363
Özet
“Sarf ve Nahiv Açısından Kur'ân'da 'Udûl”adlı bu çalışmada Kur'an'ın üslûp özelliklerinden 'udûl konusu, sarf ve nahiv açılarından ele alınmıştır. Bu çerçevede 'udûlün anlam üzerindeki etkisi ve üslûp anlam ilişkisi incelenmiştir. Çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Girişte çalışmanın konusu, amacı, problemi, yöntemi ve kaynakları hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde 'udûl kavramı farklı açılardan ele alınmıştır. İkinci bölümde Kur'an'daki sarf 'udûllerinin tespit ve değerlendirmesi yapılmıştır. Üçüncü bölümde ise Kur'an'daki nahiv 'udûllerinin tespit ve değerlendirmesi yapılmıştır. Sonuç olarak çalışmada 'udûllerin Kur'an'ın dil ve üslûbunda önemli bir yere sahip olduğu ve anlam üzerinde etkilerinin bulunduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis entitled“The Odool In The Quran From The Perspective Of Arabic Morphology And Grammar”the hadiths containing metaphorical expressions in the Sahihs of al-Bukhârî and Muslim are dealt with and in this framework it is examined how the metaphor extended and enriched the meaning. The thesis consists of an introduction and three chapters. In the introduction, information is given about the subject, aim, problem, method and sources of the thesis. In the first chapter, concepts of morphological odools and metaphor are examined. In the second chapter, the general characters of morphological odools. In the third chapter, grammatical odools. In conclusion, in the thesis it is identified that the odools are very important place in language Quran and his styl.