Amatör futbolcularda pliometrik antrenmanın tekrarlı sprint performansı üzerine etkisi
Effect of plyometric training on repeated sprint performance i̇n amateur soccer players
- Tez No: 454774
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERKAN DEMİRKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Pliometrik Antrenman, Tekrarlı Sprint, Amatör Futbolcu, Plyometric Training, Repeated Sprint, Amateur Soccer Players
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Amasya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmanın amacı: amatör futbolcularda pliometrik antrenmanın tekrarlı sprint performansı üzerine etkisini araştırmaktır. 20 amatör futbolcu bu çalışmaya denek olarak katıldı. Pliometrik antrenman grubu (n=10, yaş: 19.7±2.26) ve kontrol grubu (n=10, yaş: 18.8±0.6) rastgele seçildi. Antrenman programı haftada 2 gün olmak üzere 12 hafta uygulandı. Pliometrik grup, 12 haftalık pliometrik antrenmanın yanında ayrıca futbol takım antrenmanı da yaptı. Çalışma boyunca kontrol grubu sadece takım antrenmanı yaptı. Her iki grup için test öncesi ve sonrası 6x35 metre tekrarlı sprint performansı (TS) ve vücut kompozisyonu (Tanita BC418) analizi yapıldı. Grupları karşılaştırmak için paired samples t-testi ve gruplar arası karşılaştırma independent t-testi (IBM SSPS 21.0) kullanıldı. 12 haftalık pliometrik antrenmandan sonra pliometrik antrenman grubunun test sonrası TS 1 (tekrarlı 1. sprint) , TS 2, TS 3, TS 4, TS 5, ve TS 6 sprintlerinde anlamlı bir farklılık ortaya konmuştur. Ayrıca, pliometrik antrenman grubunun DKAH (dinlenik kalp atım hızı), MKAH (maksimum kalp atım hızı), sağ ayak yağ (%), yağ kütlesi, yağdan arındırılmış kütle, kas kütlesi ve sol ayak yağ kütlesi, yağdan arındırılmış kütle ve kas kütlesinde anlamlı farlılık göstermiştir, ancak sol ayak yağ (%) ve vücut kompozisyonunda( yağ (%), VKİ (vücut kitle indeksi), BMR (bazal metabolizma hızı), kas kütlesi, yağdan arındırılmış kütle ve vücut sıvı oranı) anlamlı farklılık bulunamamıştır. 12 haftalık takım antrenmandan sonra kontrol grubunda TS 1, TS 2, TS 4, DKAH, MKAH, sağ ayak yağdan arındırılmış kütle ve kas kütlesinde anlamlı bir farklılık göstermiştir, ancak TS 3, TS 5, TS 6, sol ayak yağ (%), yağ kütlesi, yağdan arındırılmış kütle, kas kütlesi, sağ ayak yağ (%), yağ kütlesi ve vücut kompozisyonunda anlamlı farklılık bulunamamıştır. Çalışmanın ana bulgusu, pliometrik antrenmanın tekrarlı sprint performansı üzerine anlamlı düzeyde gelişme göstermesi ve bunula birlikte vücut kompozisyonunda değişim göstermesidir. Bu sonuçlar, rutin futbol antrenmanın yanında haftalık 2 defa pliometrik antrenman uygulamasının futbolcuların hız düzeylerine anlamlı düzeyde gelişme sağladıkları söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effect of plyometric training on repeated sprint ability in amateur soccer players. Twenty amateur soccer players participated in this study as the subject. The subjects were randomly assigned to plyometric training group (n=10, age: 19.7±2.26 years) and control group (n=10, age: 18.8±0.6 years). The training programme consisted of twelve weeks conducted twice a week. The Plyometric group performed 12 weeks plyometric training besides the soccer team training. The control group performed only the soccer team training during the study. Pre- and post-tests assessed 6x35 meters (Repeated Anaerobic Sprint Test-TS) repeated sprint test and body composition (Tanita BC418 Body composition scales) in control and plyometric group. For the comparison of groups, paired samples t-test and independent (IBM SSPS 21.0) was used. The results revealed that significant difference in (repeated first sprint)TS 1, TS 2, TS 3, TS 4, TS 5, and TS 6 after the12 weeks plyometric training were in the plyometric group. The plyometric group also showed a significant difference in DKAH (rest heart rate), MKAH (peak heart rate), right leg fat (%), fat mass, fat free mass, predicted muscle mass, left leg fat mass, fat free mass, predicted muscle mass, however there was no a significant difference in left leg fat (%), and body composition (fat (%), BMI, BMR, fat mass, fat free mass, total body water). The results showed that significant difference in TS 1, TS 2, TS 4, DKAH, MKAH, right leg fat free mass, and predicted muscle mass after the 12 weeks soccer team training were in the control group, however there was no a significant difference in TS 3, TS 5, TS 6, left leg fat (%), fat mass, fat free mass, predicted muscle mass, right leg fat (%), fat mass, and body composition. The major finding in the study was the significant improvements in repeated sprint performance and body composition in the plyometric training group. These findings suggest that the plyometric training (twice a week) and soccer training may result in improvements in both sprint level and in body composition in soccer players.