Güneş enerjisinden yararlanmak amacı ile fotovoltaik sistemlerin binalarda kullanımı
Using photovoltaic systems in constructions to benefif from solar energy
  1. Tez No: 454800
  2. Yazar: YÜKSEL YÜCEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YILDIZ SEY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, Fotovoltaik, Fotovoltaik Sistemler, Güneş, Renewable Energy, Photovoltaic, Photovoltaic Systems, Solar
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 260
Özet
Dünyada kullanmış olduğumuz enerji kaynaklarının büyük bir bölümünü fosil tabanlı (kömür, petrol, doğalgaz gibi) enerji kaynakları oluşturmaktadır. Fosil enerji kaynaklarının günümüzde giderek azalması ve birçok enerji kaynağının ise tükenme noktasına gelmesi insanları yeni enerji arayışlarına yönlendirmiştir. Dünyada sonsuz enerji kaynağı olan güneş ise fosil kaynaklara alternatif olan enerji arayışlarının en başında gelmektedir. Yenilenebilir enerji kaynağı olan güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etmek için fotovoltaik güneş pilleri ve bu pillere bağlı fotovoltaik sistemler geliştirilmiştir. Kullanılan enerjilerin büyük bir bölümü binalarda tüketilmektedir. Yaklaşık olarak bu oran tüm enerjilerin içerisinde %30 dur. Binalarda tüketilen enerjilerin yenilenebilir enerji sistemlerinden sağlanması amacıyla fotovoltaik sistemler binalarda; çatı ve cephelerde uygulanmaya başlanmıştır. Bu tez araştırmasında fotovoltaik sistemlerin binalarda uygulama biçimleri, diğer yapı alt bileşenlerinde kullanılması ve çevre birimlerinde uygulamaları, dünyada ve Türkiye'de fotovoltaik sistemlerin kullanımına ilişkin örnekler, dünyada ve Türkiye'deki güneş enerjisi sistemlerine olan teşvik ve destekler araştırılmış ve öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A major portion of the energy resources used in the world are fossil based (coal, oil, natural gas, etc.) energy resources. Nowadays, reduced fossil and almost exhausted most of energy resources are forced people to find new energy resources. Sun that provide eternal solar energy, leads to alternative of fossil energy resources. Photovoltaic sun batteries are developed to obtain electrical energy from solar energy that is renewable energy resource. And the photovoltaic systems are developed depending on these photovoltaic batteries. Large amount of energy are consumed by buildings. This rate is approximately 30% of whole energy. Photovoltaic systems are applied on roof and facade of buildings to provide required energy by renewable energy. In this study, application forms of photovoltaic systems in buildings, using photovoltaic systems in other infrastructure components and applications on peripherals, samples of the use of photovoltaic systems in the world and in Turkey, encouragement and support on solar energy systems in the world and in Turkey; are searched and recommendations are provided.