Tarihin sonu ve medeniyetler çatışması tezlerinin karşılaştırmalı analizi
Comparative analysis of which the end of history and the clash of civilization thesis
  1. Tez No: 454832
  2. Yazar: GÜL ÇİĞDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSAMETTİN İNAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Liberal Demokrasi, Medeniyetler Çatışması, Tarihin Sonu, Soğuk Savaş, Komünizm, Tek Hegemon Güç, Liberal Democracy, Clash of Civilizations, The End of History, Cold War, Communism, Single Hegemonic Power
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
1989'lu yıllarda gündemde yer edinmiş olan Tarihin Sonu ve Son İnsan çalışması, bir sonraki dönemlerde Medeniyetler Çatışması teziyle sorularına cevap almıştı. Fukuyama bu çalışmasında, özellikle Sovyetler Birliği'nin dağılmasından da etkilenerek, Komünizm anlayışının yenildiğini, nihai anlamda Liberal Demokrasi'nin galip geldiğini, bundan sonrasında da artık bu anlayışın dünyaya hakim olacağını dile getirmiştir. Ancak onun bu fikri Tarihin Sonu deyiminden de etkilenilerek, Sıcak Savaş olayının bir daha kesinlikle yaşanmayacağı şeklinde yorumlanmış, Fukuyama'yı ütopist düşünür olarak görenler olmuştur. Halbuki burada, Tarihin Sonu deyiminden, Sıcak Savaş olaylarının artık sonlanacağı anlaşılmamalıdır çünkü bunun haricinde bahsedilen bir olgu daha vardır ki bu olgu Liberal Demokrasidir. Bu kavram hakikaten de Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla ABD'nin Tek Hegemon Güç şeklinde tarih sahnesinde kalmasıyla zaten vücut bulmuştur. Fukuyama'nın bu çalışmasını ele alan, Huntington'ın Medeniyetler Çatışması tezinde ise; geçmişten günümüze savaş durumunun insanlık tarihinde etkin olduğu, bu düzenin bu şekilde hasıl olduğu ve böyle de devam edeceği dile getirilmiştir. Huntington burada tıpkı Edward Said gibi Müslüman toplumları hakkında geçen kötü sıfatlardan da bahseder. Bu toplumun uyuşuk, hazıra konan, çalışmak konusunda tıpkı asalak misali davrandıklarını çeşitli şekillerde anlatmışlardır. Sonuç olarak her iki düşünür de tarih boyunca yaşanılmış olayları farkı perspektiflerle analiz ederek bilim adına katkıda bulunmuş popüler isimlerden olmuştur.
Özet (Çeviri)
1989's agenda for the year fell almost creating a bomb on the“End of History and the Last Man”work, in a subsequent period, the Clash of Civilizations thesis had received answers to their questions. In Fukuyama these studies, particularly affected in the Soviet Union's disintegration, the defeat of Communism understanding, in the final sense,“Liberal Democracy”that's prevailed, no longer in the post that has Express edits will to dominate the world of this approach. However, his idea of the“End of History”also effected from the words“Hot War”event there would be interpreted as a morestrictly, there have been sighted as Fukuyama is dreamer. But here, the date of the last statement is not meant to end the hot war events any more because it has more than one case mentioned, except that:“Liberal Democracy”. This concept has already been found with the body havinging deed the disintegration of the Soviet Union, the United States at the stage of history in the form of a single hegemonic power. Fukuyama has done numerous studies in this study evaluates the quality of theans wers, but the most surprising ideas between them, which was written by S. Huntington's“Clash of Civilizations”has been. Huntington later convert it into a book“The Clash of Civilizations”In the article, the past to the presentwar in human history to be effective in the case of this schemeto be effective in this way and transferred to continue the case. Huntington's here, just like Edward Said mentions of Muslim communities about bad adjectives. This society let hargic, put ready, they describe various ways they behave like parasites on such as work. As a result, by analyzing both thinkers have been found to contribute to science has popular names in the perspective of the difference that events experienced through out history.